Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Blaxtar - Ozmoses cd review
Cryptisch
Na tijden van uitstel heeft Blaxtar op 20 april zijn debuutcd Ozmoses in Amsterdam gereleased. Blaxtar, Kevin de Randamie, heeft met uitzondering van een paar uitstapjes voornamelijk in het Engels gerapt. Het Engelstalig album is nooit afgemaakt, hij is voor zijn Ozmoses project naar het Nederlands omgeschakeld. Zelf geeft hij aan dat het volgend album meertalig zal zijn, Blax heeft het Engels dus niet voorgoed verlaten.

Blaxtar zat onder andere in de formatie Rudeteenz, samen met Opgezwolle. In die tijd neemt hij zijn jongere broertje Typhoon op sleeptouw maar uiteindelijk stopt Rudeteenz. Opgezwolle gaat in het Nederlands door terwijl Blax een andere kant op wil. Nu is het 2006 en is er de Ozmoses cd. Alhoewel cd, Ozmoses is een project waar we in de toekomst meer van gaan horen. De keuze voor het Nederlands is een goede geweest, zijn Engelstalige tracks lagen vaak wat moeilijker in het gehoor en tegenwoordig is het vooral NL hiphop dat overheerst. Je hoort in deze nummers veel duidelijker wat er bedoeld wordt en dat is een groot pluspunt. Ozmoses is, best onverwacht, niet uitgebracht door die platenmaatschappij waar iedereen dacht dat hij uit zou komen. Het kleine independant label IQ-Music in Zwolle is de gelukkige.



Op de cd staan o.a. producties van A.R.T. , NAV en Darin G met gastoptredens van Stickert, Rico, Juiceisdunaam, Typhoon, Dinopha en Manu en Neo. Door de vele producers zijn de beats verschillend maar ze zijn van een hoog niveau. De titeltrack is direct het begin van de cd waar er een introductie tot het woord Ozmoses over een rustige beat wordt gegeven. Hierna gaat het over tot een introductie van het leven van Blaxtar. Het verhaal van vroeger op school toen hij genegeerd werd als enige gekleurde jongen in 't Harde tot de Blaxtar van nu. Van alles tot niets. Helaas gaat dit nummer door naar de track Kost, met een rare 'gabber stijl' beat. Een van de mindere nummers van de cd, wat ook niet lekker luistert. Gelukkig komt Juiceisdunaam het goedmaken in Hopen. De beat is iets te hard gemixt waardoor de raps er wat zacht doorheen komen, maar het blijft een heerlijke banger voor in de auto waarbij je al snel hard JUICE IS DU NAAM meerapt.

Na een interlude is het Nav in de mix waar urban muziek kritisch wordt bekeken. Plattelandsjongen, maar jullie noemen me urrrban. Hiphop was stedelijk , meesterlijk en zwart maar is nu universal waarom fok je met die naam. Natuurlijk mogen de oude vrienden van Blax, Stickert en Rico, niet ontbreken. Waar Stickert en Blax het hier rustig houden en over een laid-back beat over hun leven vertellen, is vooral de track met Rico een echte hoofdknikker. Deze track heeft, naar mijn mening, een van de beste raps van Blaxtar. Een beat van A.R.T. waar je niet stil bij kan zitten maken dit nummer als een van de hoogtepunten. Zowel muziekaal als lyrisch is er weinig op de cd aan te merken. Hoewel je wel enigzins van Blaxtar zijn manier van rappen moet houden, staat er genoeg op voor iedereen. De maatschappijkritische bijdrage van Neo en Manu begint wat langdradig maar eindigd in een uptemo lekker nummer.

Tracklist:
01. Ozmoses
02. De prognose [luister snippet]
03. Kost
04. Hopen (met Juiceisdenaam)
05. Tijd
06. Verstoft toch
07. Tot
08. Rijm (met Neo en Manu)
09. Dus (met Dinopha)
10. Schrijf ik (met Rico) [luister snippet]
11. Niet
12. Ten Einde (met Typhoon) [luister snippet]
13. De tijd
14. Te vermoorden (met Sticks)
15. Ik schrijf in
16. Momenten die niet tot tijd toebehoren

bonustrack: Hand op

Conclusie: een bovenverwachting goede debuutcd. De releaseparty was al veelbelovend en de cd heeft het waargemaakt. Hoogstaande beats, goede gastoptredens met 1 of 2 tracks die ik minder voel. Een aanrader, ookal voelde je Blaxtar hiervoor niet. Lees ook vooral de tracklist achter elkaar door...

Links:
http://blaxtar.iqmusic.nl/, http://www.blaxtar.com en het label http://www..iqmusic.nl/.
Door: Marco | Gepubliceerd: 24 Apr 2006 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved