Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
James (JJ) interview
Uit de Zwolse groeivijver
Afgezien van een gastbijdrage aan Eigen Wereld is het een hele periode vrij stil rondom het persoontje van James (JJ). De 28-jarige rapper schijnt volgens de laatste geruchten bezig te zijn met een soloplaat. En ook al is het repertoire van James J. Benjamins tot op heden vrij beperkt, één ding is duidelijk; Deze MC barst van het talent. Tijd voor NLHIPHOP om deze rapper uit Rijssen eens aan de tand te voelen en hem te vragen wat we allemaal mogen verwachten in de toekomst.

Hoe is het met James? Wat houdt je zoal bezig?
Ja alles gaat goed met me, gewoon zijn gangetje. Ik ben de laatste tijd erg druk. Na vijf jaar te hebben gewerkt ben ik afgelopen jaar weer begonnen met een opleiding (Toegepaste Psychologie) in Deventer en dat houdt me aardig bezig. Naast mijn opleiding werk ik ook parttime bij, maar ben ik inderdaad ook bezig met een plaat. Ik probeer er in al de vrije tijd die ik heb, stap voor stap, aan te werken. Ik doe dit hoofdzakelijk met mijn vaste Beatsmit, A.R.T. (Ali Reza Tahuni). Als je het mij vraagt, is hij op dit moment de beatsmit met de grootste buzz in de game, één die een eigen sound heeft. Hij is net als ik al jaren bezig en vanaf dag één altijd bezig geweest met echte hiphop. Dus zeg ik er duidelijk bij; ‘Het zal geen James solo worden, maar een A.R.T. & James plaat.’

Treed je nog regelmatig op sinds je afscheid van BLA BLA ?
Om eerlijk te zijn treed ik niet veel op, Ali en ik zijn op het moment druk bezig met het voorbereiden van een show en je zal in de toekomst dan ook wel shows kunnen verwachten.

BLA BLA is weer een ander verhaal. Ik ben blij dat je het even aanhaalt om alle onduidelijkheid over mijn aandeel in B.L.A. toe te lichten. Terug in 2000 zijn Sanders, Kebab en ik begonnen met het rappen in het Nederlands, dit in de formatie van B.L.A.

Ik wist al snel dat ik een andere richting op wilde met mijn muziek en ben er eigenlijk na een jaar al weer uitgestapt, om mijn eigen ding te doen. Sanders en Kebab hebben over het algemeen een andere smaak qua beats dan ik, dat is eigenlijk het hele verhaal erachter.


James (JJ)

Volgens de laatste geruchten ben je in gesprek met een label over een soloplaat?
‘In gesprek met een label’ is groots gezegd, maar uiteindelijk komt die plaat van Ali en mij er en dan is het de bedoeling dat die uitgebracht gaat worden, dat kan in eigen beheer, maar dat wordt hoogstwaarschijnlijk wel via een label uitgebracht. Maar over die zaken maak ik mij niet druk, de eerste prioriteit is het maken van muziek.

Eerder noemde je de naam van A.R.T al als beatmaker op het album, kunnen we nog beats van andere producers verwachten?
Op het moment bevatten alle tracks, die opgenomen zijn, beats van A.R.T. Daarnaast heb ik ook twee tracks gezet op beats van Sanders. Kubus heeft ook al een paar keer aangegeven dat hij altijd wel een beatje heeft liggen als ik toevallig in de buurt ben. En Dion idem dito. Je weet nooit hoe het loopt. Maar op het moment dus alleen nog A.R.T. en Sanders.

Met welke MC’s zul je gaan samenwerken?
Ehm... Het album zal, naast dat het sowieso rauwe hiphop bevat, ook persoonlijke tracks bevatten. Ik heb me daarom voorgenomen om niet teveel features op het album te doen, hooguit vier tot vijf tracks met features. Ik heb nu twee tracks opgenomen met verschillende rappers, waaronder een posse-cut met BLA BLA en Stickz. Plus nog een solo track met Stickz op de hook. Verder heb ik Rico en Ty ook benaderd. Ik heb ook met Winne gesproken. En dan heb je FREEZ. Ik kan hem alleen omschrijven als een jonge, rauwe, straat en intelligente rapper uit Nieuwegein. Hij is al veel verder dan de meeste. Dat is wat je kan verwachten, maar het is toch altijd een kwestie van kijken hoe het gaat lopen.

Enig idee wanneer we het album tegemoet kunnen zien?
Zoals het nu loopt gaat het lekker. Je kunt verwachten dat Ali en ik zo rond het begin van 2007 de tracks voor onze plaat kunnen uitzoeken, maar ik zeg je eerlijk:’We beloven je niets, haha …we doen het gewoon op onze tijd. We maken onze muziek omdat we dat tof vinden, niet omdat we zo graag de muziek willen uitbrengen. Natuurlijk willen we dat wel, maar dat is niet de eerste prioriteit, snap je? Muziek maken we voor onszelf, niet voor anderen. En als dan achteraf blijkt dat andere luitjes het voelen, dan is dat dope. En dan gaan ze het krijguuh.…haha.

Krijgen we James nog elders, op andere projecten en/of albums, te horen?
Ja, ik weet niet of ik het mag verklappen, maar A.R.T. is op het moment druk bezig met een eigen solo waarop hij diverse rappers over zijn beats laat rappen. Daar zal ik met een paar tracks op staan. Daarnaast heb ik een track opgenomen met Stickz, voor zijn Fakkelteit plaat. Ik heb laatst ook deelgenomen aan een remix van een bekende Kubus track (ik ga niet verklappen welke track…dat is een verrassing). Deze track zal op een mixtape komen ter promotie van de Buitenwesten DVD.

Wil je nog iets kwijt?
F.B.

Door: Özcan | Gepubliceerd: 21 Apr 2006 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved