Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Kiddo Cee interview
Oudgediende uit Zuidoost op zijn plek
Enkele weken terug bracht Kiddo Cee 'Biologica' uit, zijn eerste échte album. En dat terwijl Chander Peroti, zoals Kiddo echt heet, al rapt sinds 1991. De dertigjarige mc afkomstig uit de Bijlmer, begon in die tijd als Engelstalige rapper. Na in meerdere crews gezeten te hebben, ging hij in 2001 verder als solo mc. Daarnaast houd hij zich bezig met de Bronbroeders, een zijproject van Kiddo. Zijn muziek klinkt soms een beetje grimey en straat, maar altijd echt en oprecht.

Als zoon van een DJ groeide hij op met verschillende muziekstromingen, waaronder oldskool hiphop. En juist de hiphop kreeg Kiddo in haar macht. De attitude sprak hem direct erg aan en Kiddo begon met het uit zijn hoofd leren van de tracks. Al snel gaf hem dat niet genoeg voldoening en startte hij met het zelf schrijven van tracks. Hij ontwikkelde zijn eigen stijl en slang, die tot de dag van vandaag nog steeds typerend is voor de mc. “Hiphop is voor mij net zo naturel als ademen.”

Op de eerste Extince cd krijgt Kiddo Cee al props, desondanks duurde het erg lang voor er echt wat uitgebracht werd onder zijn naam. “Ik was er nog niet klaar voor”, verklaart de mc nu. “Wat Extince toen deed klonk heel gemakkelijk, maar niemand deed het zoals hij het deed. Hij wist met zijn muziek zowel het mainstream als underground publiek te bereiken. Extince heeft de Nederlandstalige hiphop beïnvloedt. Niemand had toen zulke strakke flows en beats. Ik was zelf niet gefocused en had een gebrek aan discipline. Als mijn crew optrad wisten de organisatoren niet wat hen overkwam. Ze boekten zes mensen en we kwamen met achttien man. En dan wilden we dat er voor achttien man betaald werd ook. Ik was nog wel te dealen, maar de rest was echt gestoord.” Kiddo weet nu wel hoe hij om moet gaan met de hectiek en alle verleidingen. De timing was goed nu, Kiddo is er volgens eigen zeggen klaar voor.

Als ik Kiddo vraag hoe hij Biologica zou omschrijven, antwoord hij lachend: “neem een deel van mijn bio, gedeelte van mijn logica. Connect ze als nokia, dan krijg je biologica. Zette het op demo, toen van radio van podia. Niet volgens de laatste mode, maar straatcode logica.” Iedere head die zijn album heeft geluisterd, herkent dit ongetwijfeld als het refreintje van de titeltrack. En met dat refreintje wordt het gehele album inderdaad perfect omschreven.

Bij het bekijken van de tracklist van Biologica valt één naam direct op; Opgezwolle. Een combinatie die velen waarschijnlijk niet snel bedacht hadden en waar menig mc jaloers op zal zijn. Toch is de mc zelf op alle collabo’s even trots. “Het is natuurlijk heel vet om te horen dat Rico en Sticks met je willen samenwerken, omdat ze vroeger jouw shit pompten. Maar ik ben op alle andere samenwerkingen zeker net zo trots. Iedereen bedankt!”



De Bijlmer en Kiddo Cee lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Denk je aan Kiddo, dan denk je aan Bimre. Maar is Nederland wel klaar voor de Bijlmer psychologie van de mc? “Als ze er nu nog niet klaar voor zijn, dan zal dat waarschijnlijk ook nooit gebeuren. Er wordt altijd zo negatief tegen de Bijlmer aangekeken, maar overal in Nederland zijn mensen losgeslagen, niet alleen in de Bijlmer.” Probeer alles positief te bekijken, is dan ook het motto wat Kiddo graag wil uitdragen. “Ik wil mijn visie geven. Ik wil dat mensen gaan nadenken en discussiëren na het beluisteren van mijn tracks.” Kiddo wil een breekijzer zijn voor zijn wijk en voor de generatie die wat te melden heeft. “Kijk om je heen. Er is meer dan jouw wijk.” Hiphop heeft hem geleerd om zijn woede te uiten. In plaats van tot tien tellen, gebruikt hij zijn tracks om zijn agressie kwijt te raken. “In je teksten kun je heel goed alles van je af schrijven. Ik hoef niet in de hitlijsten te komen, zolang ik mijn ei kwijt kan ben ik tevreden.”

De rapper wil niet alleen een boodschap uitdragen met zijn muziek, hij doet dit ook door het geven van workshops aan jongeren. In die workshops leert hij de jongeren over de geschiedenis van de muziek en de invloed die oldskool muziek heeft gehad op de huidige muziek. Daarnaast ziet hij zijn workshops als cultuur en maatschappijleer lessen. Hij laat de jongeren zelf teksten schrijven over wat hen bezighoudt. De ene keer komen daar dan teksten uit over de leuke wintersport die de jongere heeft gehad, de andere keer over iemands vader die is opgepakt. “Ik neem meestal een cd mee met beats en ga dan met de groep brainstormen over een dope onderwerp. Als iedereen het eens is met de keuze, dan beginnen we met het schrijven van de track. Als het budget én de tijd het toelaten, nemen we die track ook op in de studio.” Met de workshops wil hij laten zien dat muziek hoop kan geven, dat er meer is dan battles en dat hiphop een rijke cultuur kent.

Kiddo laat zien over een goede zelfkennis te beschikken als ik hem vraag naar zijn sterke en zwakke punten als mc. “Ik heb een brede woordenschat, ik kan teksten op zo’n manier schrijven dat ze zowel voor kinderen als volwassen te begrijpen zijn. Ik heb veel variatie, ik ben een battlecat, maar ik bezit ook veel humor en emoties in mijn teksten. Ik ben niet bang om mezelf te laten zien”, begint hij als optimist met de sterke punten. “Een minder goede eigenschap is dat ik soms te zwaar op de hand ben. Het publiek wil nu eenmaal liever snoep eten dan spruitjes. Ik heb moeite om me aan te passen aan die wensen.”

Eén van de wensen van het publiek is ook dat alles gemakkelijk moet. Downloaden boven kopen. Kiddo ziet dit als een niet te voorkomen kwaad. Hij geeft de schuld aan de muziekindustrie. “Alles wordt goedkoper, behalve cd’s. De prijs van cd’s is al jaren niet gedaald. Als je dan van je zakgeld een cd moet kopen, dan is de keuze om te downloaden niet zo moeilijk.” Daarom is de mc van mening dat je er als artiest alles aan moet doen om de cd aantrekkelijk te maken. Niet alleen door een extra vette cd hoes, maar ook door het toevoegen van extra dingen als dvd’s, bonustracks en clips. “Veel heads zeuren dat echte hiphop dood gaat, maar ze downloaden wel allemaal.” Kiddo ziet daarom de cd ook meer als een visitekaartje. “Het geld zit in de shows en workshops die ik geef. Van alleen het uitbrengen van een cd ga je het niet redden als artiest.”

Na een half uur in de loungebar van het luxe Hotel Sofitel zit mijn tijd met Kiddo Cee erop. Hij wil nog één ding meegeven aan alle hiphop heads. “Vorm je eigen mening, neem niet de mening over van forummensen. Iedereen heeft immers een andere smaak. Als je te snel was met oordelen, durf dat dan ook toe te geven. Verbreed je horizon. En last but not least: Niet alles dat verkoopt is slecht.”

Door: Ruth | Gepubliceerd: 12 Apr 2006 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved