Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Negativ special
Amsterdamse rebel toont persoonlijke kant
Over precies een week ligt het debuutalbum van Negativ in de winkel. Tijd om Nega eens aan de tand te voelen. NLhiphop reisde af naar Hilversum en had een interview met de man over zijn verleden, de cd en de nieuwe film Bolletjes Blues. Natuurlijk lees je ook een review van het album Negativitijdperk. Hou de site in de gaten want binnenkort kan je het album bij ons winnen.

Negativ laat Negativiteitsperk achter zich
‘Als ik het allemaal over had kunnen doen, dan had ik dat zeker gedaan’

Nog vermoeid van de terugreis van Suriname, waar hij Bolletjes Blues drie dagen eerder in de gevangenis Santo Boma in première zag gaan, geeft Negativ zijn achtste interview van de dag: “ Ik moest gisteren nog de hele dag op de kleine letten en daarna meteen door.” Ondanks dat is het humeur van de 23-jarige rapper Maurits Delschot, ook wel bekend als Negativ, goed te noemen. Vanaf het moment dat hij rapte op Straatremixes tot nu is hij van een straatschoffie verworden tot een volwassen vader. Hij speelt de hoofdrol in Bolletjes Blues en zijn debuutalbum dropt over en week. NLhiphop in gesprek met Negativ: “ Vroeger kon ik mijn trots niet opzij zetten want dat was het enige wat ik had. Nu heb ik geleerd om dat wel te kunnen...”

Opgegroeid in een huis met een dronken vader en een moeder die hard werkt om de spreekwoordelijke touwtjes aan elkaar te knopen, leert Negativ zichzelf dat het ‘geen zin heeft om je aan de regels te houden’: “ Mijn moeder had twee baantjes en alsnog werd het gas water en licht om de drie maanden afgesloten. Op een gegeven moment dacht ik, waarom zou ik me aan de regels houden als je er toch niets mee opschiet?” Na een traject langs verschillende speciale scholen als zeer moeilijk opvoedbaar kind creëert Negativ een schild om zich heen. Het enige dat nog telt is respect en de daarbij behorende trots. Volgens Negativ de oorzaak van veel ophef rondom zijn persoon: “ Ik was boos en focuste me meer op het boos zijn dan vertellen waarom ik boos ben.”

‘Veel mensen kennen mij als de Mijn feestje nigger, dat wil ik nooit meer meemaken’

Iets waar producer Georgio Tuinfort (bekend van tracks met Re-play, Brace en Raymzter) hem later wel toe kan zetten. Na disstracks aan het adres van Yukkie B en THC focust Negativ zich nu op het maken van eerlijke muziek: “ Van Giorgio Tuinfort leerde ik dat het niet erg is om eerlijk te zijn. Iets wat ik dan ook heb geprobeerd om op dit album naar voren te laten komen.” Een ander aspect wat Negativ op zijn album belicht is de verwerking van wrok uit het verleden. Hij ziet het maken van dit album dan ook als een soort therapie: “ Ik heb mijn woede echt van me afgeschreven op dit album. Het heeft in die zin dus wel therapeutisch gewerkt voor mij, het verleden heb ik achter mij gelaten.” Met dat verleden doelt Negativ op zijn bedrage aan de Straatremixes serie en de track ‘Mijn feestje’, samen met Lange Frans en broer Brutus: “ Veel mensen kennen mij als de Mijn feestje nigger, dat wil ik nooit meer meemaken.”


foto: Gabriela Hengeveld

Ik had nog nooit geacteerd dus dat was fucking eng!’

Een ander Negativ product, en dan heb ik het niet over iets uit ‘Buurtsuper Nega’, dat over drie dagen op de agenda staat, is de première van de nieuwe film Bolletjes Blues. Iets wat de 23-jarige Amsterdammer uit Oost heeft ervaren als een hectische gebeuren: “ Ik was blown away, ik had nog nooit geacteerd, dus dat was fucking eng! Toch zijn de reacties tot nu toe heel goed, dus daar kan ik alleen maar blij en trots op zijn.” Drie dagen voordat de film in Nederland te zien is neemt Negativ dan ook alvast een voorschot op een eventuele rol in een volgende film: “ Als ze me willen hebben voor een film, dan kom ik.”

‘Ik wil nooit meer thuis zitten en niets te doen hebben’

Met deze twee releases in aantocht belooft het een drukke tijd te worden voor Negativ. Iets wat hij met een glimlach tegemoet ziet. Negativ heeft zijn zaken uit het verleden afgehandeld en is klaar voor de toekomst: “ Ik wil nooit meer thuis zitten en niets te doen hebben.” Om die reden heeft hij dan ook genoeg ideeën voor de toekomst. Zo wil hij zijn radioshow blijven doen en bestaan er plannen om samen met Kimo een album op te gaan nemen, ‘maar dat staat nog in de kinderschoenen omdat Kimo nog moet afstuderen’ , legt een drukgebarende Nega uit.

De film Bolletjes Blues is vanaf 23 maart te zien in verschillende bioscopen. Het album Negativitijdperk is vanaf 27 maart te koop, Ozcan schreef voor NLhiphop een review.



Als we over Negativ praten weet heel hiphopminnend Nederland wel over wie we het hebben. Deze mc uit Amsterdam-Oost vergaarde al eerder twijfelachtige bekendheid middels zijn betrokkenheid bij diverse beefs en onlangs trok ook zijn opsluiting de nodige publiciteit. De parttime Juize-FM dj was al te horen op alle drie de uitgaven van de alom bekende Straatremixes. Deze cd’s werden vooral gedomineerd door het lustige braggin’ en boasten waar de verschillende mc’s zich “schuldig” aan maakten, daarom is deze soloplaat van Negativ heel interessant. Niet alleen voor ons, de luisteraar, maar bovenal voor Negativ zelf. Hij wil het publiek laten horen dat hij meer is dan bitches, violence en bling bling. En dat is hem enigszins gelukt.

Het beluisteren van de intro deed me meteen al een beetje vrezen. Op een herkenbare beat van Giorgio Tuinfoort (bekend van o.a. Lange Frans - Het Testament en Raymzter - Recapitulatie) rijmt Nega in de stijl van de Straatremixes er ijverig op los. Een track zonder echte diepgang, maar dat hoeft niet altijd. Met een glimlach op mijn gezicht hoor ik op “Onbreekbaar” een relativerende rapper, haast aandoenlijk, spitten over een rustige beat. Negativ analyseert, trekt conclusie en vertelt hoe hij het allemaal gaat doen. Eén van de betere tracks op het album.

In het nummer “Dingen Gedaan” vertelt Negativ, ondersteund door een pakkend deuntje, over zijn moeilijk verleden als ex-straatjongen. Wat mij betreft een uitschieter op het album. Sowieso moet worden opgemerkt dat de producties met vlagen van verrassend goed niveau zijn. Even passeert ook Sat-r-day de revue: ‘Doe met ons mee, we rocken elke tent, want wij zijn Sat-r-day’. Nou, zo ver wil ik niet gaan, maar dit nummer is wel degelijk een clubbanger. Eén ding moet je de man nageven; de ene flow wisselt de andere moeiteloos af. Al luisterend groeit mijn sympathie voor dit album steeds meer. In “Pimp” doet een pooier op een humoristische wijze zijn relaas over het pooier-bestaan. Ook dit nummer tekent weer voor de veelzijdigheid die het album rijk is. En ook al groeit mijn enthousiasme, bepaalde gevoelens bekruipen steeds weer. Als ondertoon blijft Negativ steeds verwijzen naar het straatschoffie dat hij ooit geweest is en ook moet er steeds gerefereerd worden naar hoe gangster nega wel niet is. Dit had, wat mij betreft, wel achterwege mogen blijven.

“Loyaliteit” is het nummer waar er in één keer afgerekend wordt met het D-men verleden en de oneerlijkheid die hem, volgens hemzelf, is aangedaan. Na het beluisteren van dit nummer raak je als luisteraar dan ook ietwat in de war wanneer je de featuring met Lange Frans hoort. Blijkbaar is de onderlinge rancune opgetrokken en was er plek voor deze tamelijk mislukte collabo. Als afsluiter krijgen we de, inmiddels grijs gedraaide, “Niets is wat het zijn moet”. Een emotioneel nummer met een innige boodschap.

Tracklist:
01. Negativitijdperk
02. Onbreekbaar
03. Dingen gedaan
04. Je weet niet wie ik ben
05. Lukt je toch niet (ft. Sat R Day)
06. Ga maar los
07. Kijk eens om je heen (ft. Ebon-e)
08. Pimp
09. Loyaliteit (ft. C-ronic)
10. Links rechts
11. Niet klaar voor
12. Alles wat je hebt (ft. Lange Frans)
13. Hou het echt (ft. Ebon-e)
14. Niks is wat het zijn moet (ft. Ebon-e)

Conclusie: Negativ nestelt zich nu definitief in de subtop van de Nederlandse hiphopscene. Verwikkeld in het proces om zich los te weken van zijn straatremixes-imago doet de rapper een reuze stap vooruit. De veelzijdigheid van de rapper en de gelikte beats maken dit album absoluut een hebbedingetje voor iedere liefhebber. Ondanks een aantal mislukte nummers, verdient dit album oprecht respect.
Door: Bram Rekers en Casper | Gepubliceerd: 20 Mar 2006 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved