Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Opgezwolle - Eigen wereld cd review
Eindelijk is hij er dan
Hij is er eindelijk! Dik twee jaar na het Top Notch debuut Vloeistof is de nieuwe Opgezwolle een feit. Natuurlijk hebben Rico en Sticks de afgelopen tijd zeker niet stil gezeten, maar na Buitenwesten en het ‘tussendoortje’ Microphone Colossus is het wel heel fijn om nieuw volwaardig Opgezwolle album te kunnen pompen. Dit is voer voor je hoedenplank!

Maar ook gewoon thuis of op je discman is de cd zeer goed te pruimen. Om het maar meteen te verklappen: De cd is op alle fronten bovenste plank. Beatcreator Delic overtreft zichzelf op de beats, die lekker melodieus en vol klinken. De combinatie van verassende samples en het bekende synthesizer geluid ligt lekker fris in het gehoor. Delic heeft een geheel eigen sound en slaat met dit album weer nieuwe wegen in.

Ook qua tekst gaat dit album een stukje verder dan de vorige Opgezwolle albums. Toen Opgezwolle net kwam kijken waren het voorral de vette beats plus flows met vette multirijms die ze in het oog deden springen. Maar gaandeweg zijn de rappers gegroeid en op Eigen Wereld worden meer dan ooit tevoren serieuze en persoonlijke onderwerpen aangesneden. Voorral Sticks komt serieuzer uit de hoek, wat opvallend goed bevalt. Niets ten nadele van Rico, want met elk hun eigen stijl vullen ze elkaar nog steeds goed aan. De thema’s die op de cd langskomen lopen uiteen van bijvoorbeeld de gekte van de wereld van vandaag, na-apers en meelopers, Nederland (doet denken aan “Het land van...”, maar dan wel even een stukkie doper), illegale feesten, het park tot natuurlijk seks. Het nummer passievrucht gaat over de paringsdans maar op een originele en speelse manier zonder plat te worden. Er wordt niet met lichaamsdelen gesmeten, maar toch heeft de track een soort zwoelheid.

De 21 nummers zijn zowel qua beats als thematiek uiteenlopend, maar toch allemaal herkenbaar als authentiek Opgezwolle. Ook staan er een aantal gastoptredens op van Jawat, Raymzter, Josje, Shyrock, Winne, Duvel, James en de Zwolse zanger Bert Vrielink. Meer featurings dan op vorige albums, en ook meer van buiten hun eigen Zwolse cirkel, maar het aantal featurings is goed gebalanceerd, geen overkill. Valt er dan niets negatiefs over de cd te zeggen? Bar weinig. Ik vind persoonlijk een paar beats nét even wat minder, en het is misschien jammer te noemen dat er niet echt tracks op staan om wild op te bouncen in de club. Hoedenplank nog het meeste denk ik. Maar dat kan je ook als een voordeel uitleggen. De mannen van Opgezwolle zitten in hun eigen wereld en doen hun eigen ding, zonder rekening te houden met de regeltjes van de industrie, marketingplannen, hitpotentie etcetera.

Tracklist:
01. Hoedenplank
02. Werk aan de winkel
03. Balans (feat. Josje en Shyrock)
04. Gekkenhuis (feat. Jawat)
05. Nagemaakt
06. Eigen wereld
07. Elektrostress
08. Passievrucht / Bosmuis (feat. Duvel)
09. Made in NL
10. NL door
11. Gebleven
12. Ut is wat het is (feat. Raymzter)
13. Volle kracht (feat. Winne)
14. Gerrit
15. Ukkie
16. Vroeger / Nu (feat. James)
17. Regendans
18. Ogen Open
19. Tunnelvisie
20. De jug
21. Park

Conclusie: het is een compleet en volwassen album, die de lat van de Nederhop weer een paar treetjes hoger legt. Het is een beetje voorbarig om Eigen Wereld nu al tot hét album van 2006 uit te roepen, maar het moet gek lopen wil het die niet titel behouden.

Links:
Top Notch
Opgezwolle
Door: Casper | Gepubliceerd: 20 Jan 2006 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved