Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Van koorknaap tot dj: DJ Double N
Als dertienjarig jongetje staat Narek Nikogosian in Armenië op de bühne met een jongenskoor. Zeven jaar later staat hij wederom op een podium, maar dan als DJ Double N in de Amsterdamse Melkweg. Na dertien jaar in Armenië geleefd te hebben verhuist hij naar Amsterdam. In de zeven jaar dat hij nu in Nederland woont, is er een hoop veranderd in het leven van de nu 20-jarige DJ. Zo is hij resident DJ in de Melkweg en staat hij vanavond in de finale van de Grote Prijs van Nederland (GPVNL) met Ninthe. NLhiphop.nl in gesprek met DJ Double N… “Ik denk niet dat ik een DJ was geworden als ik in Armenië was gebleven.”

Als DJ Double N op zijn dertiende in Nederland komt wonen, is zijn hiphop kennis nog minimaal. Hij gaat echter al gauw naar de middelbare school waar hij kennis maakt met underground hiphop. “In Armenië hield ik me niet bezig met hiphop. Toen ik in Nederland kwam, leek het alsof ik een deur opende met daarachter een enorm plein met hiphopartiesten die ik helemaal niet kende”, zegt een druk gebarende DJ Double N in dezelfde kamer van vier bij vijf waar hij zeven jaar terug kwam te wonen. Op elke vrij gedeelte van 20 de vierkante meter die zijn kamer telt, staan kratten met platen. Ook de muren in zijn volledig bedekt met flyers van feesten als Tien jaar Top Notch en een D.I.T.C. afterparty die hij als trofeeën heeft opgehangen: “Ja man, in nog maar anderhalf jaar heb ik al die flyers van feesten waar ik heb gedraaid, verzameld. Het is wel snel gegaan he?”

En snel ging het met de carrière van DJ Double N. Nadat hij op zijn zestiende met zijn eerste inkomen van de AH zijn eerst hiphopplaatjes koopt, wordt hij een jaar later gevraagd om een setje te komen draaien in DJ café Twisted. Vanaf dan begint het balletje te rollen voor Double N: “ Het optreden in de Twisted had ik voor mijn gevoel helemaal verpest, toch waren de reacties goed. Het publiek wist nu wie DJ Double N was en wat ik deed. Daarna kwamen al snel andere organisatoren die mij wilden boeken. Voordat ik het door had stond ik op de Uitmarkt, Pinkpop en in de Jimmy Woo te draaien.” Als Tineke Timmerman, destijds programmeur van de Melkweg, zijn DJ skills op de Uitmarkt hoort, komt de carrière van Double N wederom in een stroomversnelling: “ Ze was enthousiast over me, en nodigde me uit voor een gesprek. In dat gesprek kwam naar voren dat ze mij wou hebben als DJ voor de zaterdagavond in de Melkweg.”


'Als ik op een avond moet draaien, ga ik altijd eerst plateren’

Van het gesprek met Tineke Tuinman plukt DJ Double N vandaag de dag nog steeds de vruchten. Om de week draait hij in de Melkweg op het feest Crossfader. Werk dat hij erg serieus neemt en met een vast ritueel voorbereid: “ Als ik op Crossfader moet draaien dan zorg ik dat ik die dag goed uitgerust ben. Rond acht ‘s avonds uur neem ik eerst een douche en daarna ga ik plateren. Dat houdt in dat ik mijn platen sorteer en orden voor de avond die gaat komen. Dan draai ik nog een beetje en vervolgens rijd ik ruim voordat Crossfader begint naar de Melkweg om te kijken wat voor concert er is voordat ik moet draaien.”

Ook tijdens het draaien heeft DJ Double N een vast ritueel dat hij volgt. Er zit volgens de 20-jarige Armeense DJ een ware psychologie achter. Terwijl hij na zijn uitleg van het plateren alle platen weer netjes terugzet zet in de kratten legt hij uit: “ Je moet het publiek gierig maken, teasen.” Ondertussen maakt DJ Double N een gebaar dat de gemiddelde economieleraar gebruikt bij het uitleggen van een fluctuerende economie. Met zijn handen maakt een golvende beweging: “ Zo draai ik op een avond: lekker nummer, super nummer, lekker nummer, super nummer en dán knal je die old school banger er in! Als je namelijk op het begin van de avond een banger draait verpest je het voor jezelf en de andere DJ’s. Je moet het publiek laten golven.”

‘Mensen die zeggen dat Ninthe commercieel is omdat ze een track met Lange Frans en Baas B heeft opgenomen, hebben het mis!’

Waar hij op Crossfader in de spotlight staat als DJ Double N, zijn de schijnwerpers minder op hem gericht als DJ van Ninthe. In deze ondergeschikte rol als back DJ kan hij zich echter goed vinden. Op met moment dat Ninthe ter sprake komt, schiet hij uit zijn stoel: “ Mensen die zeggen dat Ninthe commercieel is omdat ze een track met Lange Frans en Baas B heeft opgenomen, hebben het mis! Jullie weten niet wat jullie missen.” Met zijn stoel rolt DJ Double N vliegensvlug van de DJ set naar zijn computer, draait de boxen open en probeert ook jullie NLhiphop verslaggever te overtuigen. Het klinkt cliché, maar toch…kippenvel.

'Ik laat het op me afkomen en reken er niet op dat we winnen tussen al die hiphop acts’

Of datzelfde kippenvel vanavond zodanig bij de juryleden aanwezig is dat Ninthe de Grote Prijs wint weet DJ Double N niet. Het gevoel dat bij hem overheerst is dan ook trots: “ Ik laat het op me afkomen en reken er niet op dat we winnen tussen al die echte hiphop acts. Maar ik vind het gewoon dope om daar te draaien. Als we winnen is dat mooi meegenomen. Anders is het toch een mooie ervaring geweest.”

Naast de finale van de GPVNL die vanavond op de agenda staat, heeft DJ Double N meer plannen. Met het nieuwe jaar in het vooruitzicht is een nieuwe mixtape te verwachten die in februari 2006 te beluisteren is. Op de mixtape zullen features zijn van onder andere Proof (D12), Pete Philly, Skiggy Rapz, Ninthe en MC Mar. Daarnaast wil hij beter worden in beatjuggelen en studiepunten scoren op zijn studie als sound engineer. Een drukke agenda voor de man uit Armenië. Het geheim zit hem volgens DJ Double N echter in een goede planning: “ Als je een goede planning hebt en je daar aan houd, kan je alles doen wat je wilt.”



Meer informatie over DJ Double N is te vinden op: www.djdoublen.com.

Door: Bram | Gepubliceerd: 23 Dec 2005 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved