Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Nuclear Family - Nuclear Fission


NuClear Family ontstaat in 2001, als de Haagse crews 3e Kamer en Pick Pockets hun krachten bundelen. In 2002 verschijnt hun eerste album, naar mijn mening één van de dopeste NL hiphop albums die ooit is verschenen. De crew, bestaande uit Ahab, Ki, Vecsy.D, MiC-Nif en DJ Tommy2Times, spit Nederlands- en Engelstalig en hun tracks zijn zowel serieus als vol wordplay. Het tweede album, Nuclear Fission/Kernsplitsing, liet ruim drie jaar op zich wachten, maar ligt nu eindelijk in de winkel.

De cd begint met een nieuwsbericht. Nuclear Family zou uit elkaar zijn. Na de reacties van de crewleden op het nieuwsbericht, begint de cd echt. Op the Code laten de mannen horen nog steeds heerlijke tracks te maken. De beat is weer standaard ill, zoals ik van de Nuc gewend ben. We Want Mo! featuring Skinny Scotty begint gelijk goed. “Ik wil een rijke vent zijn die geen gelijke kent. Een platendeal met Eminem met een budget van 50 cent.” Zoals de titel al verraadt gaat de hele track over wat ze graag zouden willen. Het gevolg is een erg grappige track met een heerlijk reggae-achtig refrein.

De eerste geheel Engelstalige track is Pioneers. Ahab en Tommy2Times wisselen elkaar goed af en het refrein is lekker catchy. One of those Lives vind ik persoonlijk iets minder. De track heeft een lange intro en hoewel de gitaar de beat goed aanvult, mag er van mij wel iets meer Ahab en iets minder gitaar in. Pak de Mic met Pape Mann maakt echter weer veel goed. “Gooi je disslines maar alle kanten op. Het is de zwaartekracht, ze vallen niet op”. Pape Mann zorgt voor een lekker rauw refrein en de bubblin break geeft net iets extra’s aan de track. Ki laat weer zien over ille lines te beschikken: “Ze zijn niet MC’s maar alleen rappers, MC is een groot woord, al zijn het twee letters”.

Ook de volgende track is met Pape Mann. Barriers heeft een erg relaxte beat, die mij persoonlijk een beetje aan Postmen doet denken, maar dan op de Nuc manier. Een Leven Geleden is een solo track van Ki. De beat is erg rustig en wordt aangevuld met lekkere cuts van Tommy2Times. “Mijn kinderschoenen zijn voor zevenmijls laarzen ingewisseld, want onderweg naar morgen is vandaag een hindernis”. Op Straight Line wisselen Ahab, Mic-Nif en Diversity elkaar af met dope Engelstalige teksten op een relaxte beat.

Held Back met Gobz vormt een goed geheel. Gobz spit lekker agressief en met name in het refrein wisselen Ahab en Gobz elkaar goed af. De tweede solo track van Ki stond een tijdje geleden al op internet. Toch blijft Din voor mij één van de hoogtepunten van de cd. “Echte liefde heeft niet een mooi einde, echte liefde heeft niet een einde”. Persoonlijk vind ik dit één van de mooiste liefdestracks ooit. De sample in het refrein vormt een mooi geheel met de text. “Maar net zo eindeloos als ik je kan bewonderen, zo tijdloos is deze stilte zonder je”.

Op Smoelverlegen krijgt Vecsy D steun van Capital G. De twee mc’s vormen een goed duo. Het refrein blijft lekker hangen. Ook Down and Out met Khaoz en Jester bezit een dope beat en een ill refreintje. De grootste verrassing was voor mij echter Breathtaking, waarop Ahab afgewisseld wordt door de Letse mc Gustavo. De Engelstalige raps van Ahab vormen een apart, maar erg ill geheel met de Letse teksten van Gustavo.

De één na laatste track van het album is bij de oplettende the Box kijker al wel bekend. O.o is de eerste single van het tweede Nuc album en voor mij één van de uitschieters.. Pape Mann zorgt wederom voor een lekker refreintje en de beat is erg dik. “Je bijt je nagels af, want de flows zijn feilloos”. Fade Out is de afsluiter. De beat is heerlijk rustig en ook op deze track lekkere raps van Ahab en Ki. Blijf vooral even hangen na dit nummer, want na een hilarische skit volgen nog enkele leuke bloopers. Over de skits gesproken; over het hele album verspreid staan vijf grappige skits. Je hoort korte gesprekjes in gebrekkig Engels, die stuk voor stuk de moeite van het beluisteren waard zijn.

Tracklist:

01. Breaking News (Intro)
02. The Code [luister snippet]
03. We Want Mo! ft. Skinny Scotty [luister snippet]
04. Pioneers
05. One of those Lives
06. Pak de Mic ft. Pape Mann
07. Barriers ft. Pape Mann
08. Een Leven Geleden
09. Straight Line ft. Diversity
10. Held Back ft. Gobz
11. Din [luister snippet]
12. Smoelverlegen ft. Capital G
13. Down and Out ft. Khaoz & Jester
14. Breathtaking Views ft. Gustavo
15. O.o ft. Pape Mann [luister snippet]
16. Fade Out [luister snippet]

Conclusie: Nuclear Fission/Kernsplitsing is wederom een goede mix van Nederlands- en Engelstalige raps zoals ik van NuClear Family gewend ben. De cd vormt één geheel en zit vol met de standaard lekkere Nuc beats. Wat mij betreft is deze cd een absolute aanrader en een waardige opvolger. Als je van dope Nederlandse hiphop houdt, mag deze cd niet ontbreken in je collectie.

Links:
NuClear Family
Door: Ruth | Gepubliceerd: 10 Nov 2005 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved