Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
DJ Lil' Vic interview


Middelbaar scholier en tegelijkertijd werken als professioneel DJ? De 18-jarige Amsterdammer DJ Lil’ Vic, (Victor Crezee) doet het. Bijna wekelijks treedt hij met TopNotch rapper Jawat! door het hele land op, of draait hij in de Bitterzoet. Maar terwijl hij ’s nachts furore maakt als DJ liggen ’s ochtends de studieboeken op hem te wachten. NLhiphop.nl in gesprek met Lil’ Vic: over zijn opkomst als diskjockey, school en het toeren met Jawat!

In de kelder van Hiphopspeciaalzaak Fatbeats in Amsterdam zit DJ Lil’ Vic te genieten van een sigaret en een blikje frisdrank. Terwijl op de achtergrond de nieuwste Amerikaanse hits uit de speakers komen neemt hij glimlachend nog een trekje van zijn sigaret: “Ja man, hier is het allemaal begonnen.” De eerste keer dat Lil’ Vic in aanraking kwam met Hiphop was toen hij op zijn zesde een bandje van zijn broer kreeg met daarop het eerste album van Snoop Dogg: “Op dat moment luisterde ik alleen maar naar Kinderen voor Kinderen. Mijn broer vond dat niet zo tof en zei dat ik maar naar Hiphop moest gaan luisteren. Ik luisterde alleen nog maar naar dat bandje. Ik vond het stoer en was meteen verkocht.”

Nadat hij op Snoop Dogg is uitgekeken krijgt Victor de welbekende ‘WuTangClan periode’: “Ik was zwaar fan van ze, maakte mijn eigen WuTangClan T-shirts en luisterde naar alles wat die gasten maakten. Toen wist ik dat ik hier meer mee wou doen dan er alleen naar luisteren.” Een jaar later besluit hij om platen te gaan kopen en stapt hij bij Fatbeats naar binnen: “Ik kwam daar eerst gewoon om platen te kopen, maar uiteindelijk chillde ik alleen nog maar daar. Als ik geen geld had vermaakte ik me, en ook als ik het wel had. Dan kwam ik namelijk plaatjes kopen, haha.” Ondertussen is Victor al drie keer opgestaan om ‘even een ander liedje op te zetten’. Ook als hij niet in de club draait of als DJ achter Jawat! staat kan hij het namelijk niet laten om af en toe ‘nog vettere beats’ op te zetten.

Crezee’s wekelijkse bezoekjes aan de Hiphopshop blijken achteraf een grotere stap te zijn dan verwacht. Zijn carrière als platendraaier komt drie jaar en veel platen later in een stroomversnelling als hij in DJ Edzon een ware leermeester vindt: “ De man draaide overal, had zijn eigen Hiphopcrew BBoy Connections en nam me overal mee naartoe. Ik kwam bij hem over de vloer en hij leerde me de basistechnieken van het DJ’en.” Een jaar later geeft diezelfde Edzon hem de kans zichzelf te bewijzen als DJ. Tijdens de wekelijkse radioshow Hiphop 120 mag hij een half uur zijn kunsten laten horen: “ Ik scheet drie kleuren, nu moest ik het doen. Een half uur later was ik klaar en zei Ed zei dat ik erbij hoorde, dat voelde goed.” Nu hij eenmaal ‘erbij hoort’ komen de aanvragen vanzelf en draait hij in de jaren die volgen op feesten in de Mazzo, de Melkweg, Hotel Arena en Bitterzoet.

Op de plek waar hij zeven jaar eerder als broekie naar binnen stapte om platen te kopen, speelt zich nu een groot deel van zijn leven af: de winkel Fatbeats. Zo ook vandaag, maar dan niet in een zelfgemaakt WuTangClan T-shirt, maar in een promoshirt van het nieuwe album van Jawat! Hij is in zeven jaar van middelbare scholier onder de naam Victor Crezee omgevormd tot DJ Lil’ Vic en toert met Jawat de hele Benelux door. Toch is er iets anders dat ook een grote rol in het leven van de jonge Amsterdammer speelt. Dit jaar zit hij in eindexamenjaar van het VWO. De combinatie van de twee compleet verschillende werelden valt de DJ zwaar: “ Doordeweeks moet ik alle optredens met Jawat! afzeggen omdat ik de volgende ochtend gewoon weer om half negen in de schoolbanken moet zitten. Daardoor is het wel eens moeilijk om nee te zeggen.” Toch is hij vastbesloten om zijn opleiding af te maken. Over twee weken beginnen de schoolonderzoeken. Die moeten hem motiveren om weer in de schoolboeken te duiken: “ Die schoolexamens ga ik hoogstwaarschijnlijk niet zo goed maken. Hopelijk schrik ik dan wakker en ga ik echt leren!”

Maar voordat de schoolonderzoeken beginnen staan er nog optredens met Jawat! op het schema. Het draaien voor de rapper uit Kampen is iets wat Lil’ Vic overkwam: “ Ik kende die gasten wel van gezicht, maar er was nooit sprake van dat ik voor één van hen zou gaan draaien. Totdat Jawat! met zijn album UT ZWARTE AAP kwam.” De middelbare scholier ziet het dan ook als een eer om Jawat!’s DJ te zijn: “ Ik treed op met het beste van het beste qua Nederlandstalige hiphop op dit moment. Daar ben ik best trots op. Ook kom ik op plekken waar ik anders nooit zou komen. Kortom: goed, gezellig en ongezond.”

Eind mei, dan is Victor als het goed is klaar met zijn middelbare school. Terwijl hij de handen nog maar eens over zijn gefronste voorhoofd haalt als het onderwerp ter sprake komt, vertelt Crezee over zijn plannen voor de jaren na zijn eindexamenperiode: “Langer met Jawat! toeren, een eigen clubavond krijgen, op hetzelfde niveau komen als Edzon, me als DJ inschrijven bij boekingskantoor Topbillin’en een tijdje in New York wonen.” Na de opsomming van de grote plannen is de frons echter nog niet van zijn hoofd verdwenen. Dagdromen is er voor de 18-jarige Amsterdamse DJ namelijk nog niet bij: “Ik heb mooie plannen, maar laat ik nou eerst maar eens even me diploma halen.”

Met dank aan Liberty, Fat Beats


Door: Bram | Gepubliceerd: 14 Oct 2005 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved