Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Tim en Tomster Sfeerbeheer EP review


Sfeerbeheer is het meest recente project dat uitkomt op het 60free-label, dat onder anderen door Tim beheerd wordt en waar al eerder twee mixtapes gratis (jawel, gratis kids!) te downloaden waren. Het gaat om 4 tracks van Tim en Tomster (een mc die ik tot op heden niet kende), die geproduceerd zijn door Presto, Aquarius en Papi (van het duo Soulsearchin, dat ook de track ‘Geloof me’ van het soloalbum van Tim produceerde). Er is ook al een single verschenen, die voor 99 cent te downloaden is. De overige drie tracks zijn te downloaden op de 60free-site en kosten je niks. 60free zelf over deze actie:

Probeer zo veel mogelijk mensen over te halen om dit nummer te downloaden. Als meer dan 3000 man dit doen dit weekend staan we op 1 in de top 50. Al het geld wat binnenkomt zal gebruikt worden voor de volgende clip. Kas en Gonz hebben toegezegd dat ze dit kosteloos doen en dat het geld wat binnenkomt allemaal op zal gaan aan spullen voor de clip.

Kortom, we verdienen niks aan jullie. De gedachte erachter is dat we met zijn allen samen elk nummer van elke artiest die we goed vinden in de top 50 kunnen krijgen. Daar kan niemand wat aan doen. Samen hebben we de macht.

De plaat begint met de single ‘Kind in Jezelf’, die vooral lyrisch hoog boven de andere tracks uitsteekt en naar mijn mening dan ook de sterkste track van de vier is. Tim en Tomster rappen op een metaforische manier over hoe hun jeugd invloed heeft op wie ze nu zijn. Een mooie psychologische track, zeker het (betaald) downloaden waard. Ik heb ‘m een paar keer moeten luisteren voor ik precies wist wat er bedoeld werd, vooral omdat ik niet van Tim gewend ben dat hij op zo’n manier onderwerpen benadert. Het gaat hem in ieder geval zeker niet slecht af, wat ook voor Tomster geldt, en ik heb er zeker geen bezwaar tegen om vaker zulke tracks van ze te horen. De keus om deze track op single uit te brengen is wellicht wat minder wijs, omdat over het algemeen zulke tracks niet aanslaan bij het grote publiek.

De track ‘Vandaag’ is wat luchtiger. Er worden alledaagse dingen behandeld, met de boodschap je niet zo druk te maken en je zorgen opzij te zetten. Soms moet je ontsnappen om simpelweg eens te lachen, en alles wat anders is dat kan wel tot morgen wachten. De beat digg ik wat minder, hoewel ik kan me voorstellen dat je met deze track in een stresserige bui wat makkelijker kunt relaxen.

De titeltrack ‘Sfeerbeheer’ ligt in het verlengde van ‘Vandaag’, zij het met een meer layed-back beat die ik ook wat meer digg. Zoals al in het refrein wordt gezegd klinkt het nummer ‘lekker ontspannen’ en worden er vooral onderwerpen zoals chillen en rustige zondagen behandeld. De track leent zich dan ook erg goed om bijvoorbeeld op zondagochtend op te zetten, om eens rustig aan de dag te beginnen.

De afsluiter ‘Boeit Me Heus’, waarin VSOP-member Mike ook ten tonele komt, is wat assertiever, maar vooral puberaal. De titel is nogal verwarrend, want de track gaat vooral over dingen die Tim, Mike en Tomster geen ruk kunnen schelen. Dit zijn erg uiteenlopende dingen, van verantwoordelijkheden en negatieve banksaldo’s tot voetbaluitslagen en gescheurde broekmerken.

Conclusie: Ik geef de plaat in zijn geheel een 7,5. Allereerst big up naar de beats, die ik stuk voor stuk dope vind, met als twee uitschieters ‘Sfeerbeheer’ en ‘Kind in Jezelf’. Wat ik vooral kwijt wil is dat ik de laatste 3 tracks het niet halen bij de single, en dan vooral inhoudelijk. Zo gaan de laatste 3 tracks vooral over alledaagse dingen en belevenissen, en gaat ‘Kind in Jezelf’ dieper op het onderwerp in, en dat digg ik zeer. De overige tracks luisteren goed weg, maar staan wat inhoud betreft toch nogal in de schaduw van het eerste nummer.

Links:
www.60free.nl, waar binnenkort veel meer gratis te downloaden valt.
Door: Huussuh | Gepubliceerd: 23 Sep 2005 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved