Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Vinnie Paz (Jedi Mind Tricks) interview


Jedi Mind Tricks deed op 4 augustus de Melkweg aan voor een optreden samen met Outerspace en Non Phixion. Vinnie Paz vond na zijn optreden nog een gaatje in zijn drukke agenda om een aantal vragen van NLhiphop te beantwoorden.

Allereerst, bedankt voor je tijd. Zou je jezelf in het kort kunnen voorstellen?
Ik ben Vinnie Paz, mijn crew is Jedi Mind Tricks. Mijn ‘hometown’ is Philly. Ik ben in 1988 begonnen met rappen en in 1992 is Jedi Mind Tricks ontstaan.

Heb je een speciale band met Nederland? Aangezien je hier regelmatig tourt met Jedi Mind Tricks.
Ik heb sowieso een speciale band met Europa. Mijn familie komt oorspronkelijk uit Sicilie, Italie. In Europa voel ik me altijd erg thuis. En Nederland doet me denken aan Philly. Ik vind het iedere keer weer leuk om hier te zijn.



Is er een verschil tussen een Jedi Mind Tricks optreden in Europa, vergeleken met een Jedi Mind Tricks optreden in Amerika?
Ja er is zeker wel een verschil. De fans hier leven meer voor hiphop. In Amerika zijn we verwend, hiphop komt daar vandaan. Iedereen vindt het heel normaal dat er regelmatig ‘grote namen’ optreden. En mensen kennen elkaar daar ook vaker van vroeger uit de buurt of van school. Ik heb bijvoorbeeld bij Will Smith op school gezeten. In Europa zie je echt het enthousiasme terug, mensen zijn blij dat er een dope optreden is.

Op jullie eerste album waren de teksten meer religieus getint dan op de latere albums. Waarom die verandering?
Ten tijde van het eerste album was ik echter veel met religie bezig en dat wilde ik uitten in mijn teksten. Nu heb ik zoiets van ‘been there, done that’. Het is niet meer zo interessant. En daarnaast ben je als artiest toegankelijker voor het publiek als je niet duidelijk religieus getint bent.

Wat is je zwakste punt, rap technisch gesproken?
Ik moet leren om mijn emoties goed te controleren. Bij mij komt alles al snel agressief over en dat kan niet als je bijvoorbeeld een track maakt over je ‘suicide note’ of je grote liefde.



Wat maakt Jedi Mind Tricks anders, vergeleken met andere crews?
We proberen gewoon ons ding te doen en we blijven ons best doen. We hebben niet een mentaliteit van ‘nu hebben we het gemaakt, we hoeven we niet meer hard te werken’. Succes is niet vanzelfsprekend, daar moet je voor blijven werken. En daarnaast proberen we old skool te rappen. Die stijl, van toen we net begonnen met rappen, ligt ons nog steeds het beste.

Als je een track gaat maken, schrijf je dan eerst een tekst of luister je eerst de beat?
Ik luister eerst naar de beat. Daarna drink ik net zoveel tot ik dronken ben en dan begin ik met schrijven. Als ik alles heb geschreven, wordt de beat nog een beetje aangepast zodat alles lekker in elkaar over loopt.

De tracks die je maakt, vertellen die je diepste gedachten? Leg jij je hele ziel bloot in een track?
Ja, alles wat ik zeg voel ik ook echt. Rappen is voor mij geen act, het zijn mijn gevoelens en mijn emoties die ik vertaal naar teksten. Wat ik nu doe, dag en nacht bezig zijn met hiphop, is mijn droom. Al vanaf mijn negende jaar wilde ik dit.

Hoe gaat je familie om met jouw carriere?
Mijn moeder is mijn grootste fan! Er is maar één rapper die ze nog beter vindt en dat is Jay Z. Maar ze steunt me met alles wat ik doe, ze vindt het geweldig. En dat geldt eigenlijk voor iedereen in mijn familie. Ik krijg steun van iedereen.

Denk je dat hiphop de politiek kan beinvloeden?
Ik denk dat het andersom werkt. Politiek beinvloedt de hiphop. Er is te veel ruzie in de hiphop scene om echt invloed te hebben op de politiek.

Hoe denk je dat mensen over honderd jaar terug kijken op de hiphop van 2005?
Ik hoop dat de muziek zichzelf niet ombrengt. Hiphop moet puur blijven. Dat is onze taak.



Hoe denk je over het downloaden van muziek en welke invloed denk je dat downloaden heeft op de muziek industrie?
Het zwaard snijdt aan twee kanten. Het is zowel positief als negatief. Aan de ene kant is levert het meer naams bekendheid op, waardoor mensen je leren kennen. En aan de andere kant is het natuurlijk makkelijker om een cdtje te downloaden, dan om naar de winkel te gaan en twintig dollar uit te geven. Maar ik denk dat de echte liefhebbers en verzamelaars toch wel de cd’s blijven kopen.

Wat zijn je toekomstplannen?
In november komt er een nieuw album uit. Het wordt een album met heel veel verschillende rappers, een soort Wu Tang Clan. Army Of The Farao’s - Torture Papers gaat het heten.

Is er nog iets wat je kwijt wilt?
Dankje voor dit interview. Ik voel me vereerd dat er aan de andere kant van de oceaan mensen zijn die ons steunen en onze muziek waarderen. It’s a blessing from God.

Met dank aan Has.
Door: Ruth en Paradize | Gepubliceerd: 25 Aug 2005 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved