Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Jawat - Ut zwarte aap


Uit het niks is het afgelopen jaar Jawat bekend geworden door het land terwijl er al een cd release party was in februari 2004. In een vol Ukien in Kampen dropte Jawat live zijn cd, buiten Zwolle en Rotterdam nog onbekend. Jawat is al ruim 14 jaar geleden begonnen met rappen en was onderdeel van de crew Skiffo's samen met het huidige Duvelduvel. Zoals zoveel mensen is ook Jawat later in het Nederlands gaan rappen, maar nam het nooit serieus. Nu is het 2005 en heeft de man heel nederland gezien samen met Opgezwolle, tegenwoordig dropt Jawat zijn eigen show en is Ut zwarte aap er. Eindelijk.



Zoals het bijna gebruikelijk begint te worden was ook deze cd weer keer op keer uitgesteld, nummers zijn herschreven, beats zjin veranderd, tracks zijn geschrapt en toegevoegd. Het album uit 2004 is er niet meer. Het resultaat zijn 17 tracks plus een 'geheime' met Brown Sugar. De beats zijn van Dion, Kubus, Duvel en Delic, elk met een eigen stijl wat duidelijk te horen is.

De intro van de cd begin rustig, Jawat vertelt wat over zichzelf of zoals hij het zelf zegt: tijd om dingen duidelijk te maken om daarna door te gaan met een drukke track op een Duvel beat die ik persoonlijk niet zo voel. Op 'Tisnietwatjeziet' wordt de muziek scene doorgelicht, tis niet wat je ziet Piet, niet wat je wil Bill, niet wat je weet Peet, die industrie is fake! / Tis niet wat je denk Henk / niet wat je kan Jan, t gaat om die money Sjonny, een typisch refrein voor Duvel maar vernieuwend is het onderwerp niet.

'Zwarte koffie' samen met Opgezwolle is zowat heel hiphoppend internetland overgegaan, een gelekte track die nog niet af was. Op de uiteindelijke cd versie is de bass vervangen door een wat minder diepe versie. Zwarte koffie wordt ook de eerste clip. Een donkere duistere Delic beat met strakke gastraps van Stickert en Rico. Wat we live bijna nooit van Jawat horen staat wel op de cd, persoonlijke tracks zoals Vondeling waarin Jawat op een rustige beat vertelt over zijn verleden, solo als een vondeling. Een indrukwekkend nummer. Ook nummers als Illusie en Zo alleen (melodieuze beat door Dion) geven inzicht in het heden en verleden. Een dapper besluit aangezien het veiliger is om de cd te vullen met alleen de bekende harde tracks die live te horen zijn. Uiteindelijk is het resultaat een mooie mengelmoes van soorten nummers, voor iedereen wat.

Natuurlijk staan de party bangers er ook wel op, tracks als Batterij, Plakka, Duidelijk en De waarheid staan garant voor een springende crowd of springende boxen. Officieel staan er 17 tracks op de cd, maar wat is een cd zonder 'geheime track'. Gewoon even tien seconden de laatste track door laten lopen en je komt bij een track samen met zangeres Brown Sugar. De Buitenwesten concert checkers weten welke track dit is.

Tracklist:
01. Intro (gemaakt door Dion)
02. Dus dat (gemaakt door Duvel)
03. Tisnietwatjeziet (gemaakt door Duvel)
04. Zwarte koffie (gemaakt door Delic feat. Opgezwolle)
05. Vondeling (gemaakt door Dion) [luister snippet]
06. Moeilijk (gemaakt door Delic) [luister snippet]
07. Batterij (gemaakt door Kubus)
08. Nou en (gemaakt door Dion)
09. Xtase (gemaakt door Duvel)
10. Illusie (gemaakt door Delic)
11. Duidelijk (gemaakt door Kubus)
12. Zo alleen (gemaakt door Dion) [luister snippet]
13. Die apen weer (gemaakt door Duvel feat. Duvelduvel)
14. Plakka (gemaakt door Kubus) [luister snippet]
15. De waarheid (gemaakt door Delic)
16. Paraat (gemaakt door Delic)
17. Muziek (gemaakt door Duvel)

Conclusie:
Een sterke cd met veel persoonlijke dingen en gevarieerde tracks. Toch mist het typische Jawat live gevoel, het opgefokt mannetje dat op het podium de boel afbreekt. De live shows hebben iets neergezet wat je niet op een cd kan doen, daartegen staan weer de persoonlijke tracks die een inzicht in Jawat geven. Sterk debuut, mede door de vele stijlen beats door meerdere producers.
Door: Marco | Gepubliceerd: 26 Aug 2005 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved