Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Tim Beumers special


Het is de hoogste tijd voor Tim Beumers. De luidruchtige rapper van VSOP heeft zojuist zijn eigen platenlabel opgericht, een aantal videoclips geschoten en zijn eerste solo cd “De Hoogste Tijd” uitgebracht. Op de voorkant van het fraai ontworpen cd hoesje prijkt Tim’s buik, die een beetje zijn handelsmerk lijkt te zijn geworden. De hele verpakking, inlay, muziek en tekst heeft een complete en volwassen uitstraling. “Ook dikke schreeuwlelijkerds worden een dagje ouder”.

Qua inhoud is Tim’s solo cd anders dan de VSOP albums. “Het is echt een Tim cd zegmaar... Ik heb over alle dingen gepraat waar ik op VSOP cd’s niet over kon praten omdat je toch een hele hoop onderwerpen niet in zestien zinnen kan bespreken. Het is wel iets heel anders dan wat mensen gaan verwachten. Sommige dingen waar je over wil praten moet je gewoon een heel nummer over maken, als je dat in zestien zinnen wil doen moet je veel te kort door de bocht en komt het ook niet echt aan.”

Op de cd staan eigenlijk geen echte ‘brag ’n boast’ nummers. Elke track heeft een duidelijk thema en de nummers zijn veel vanuit Tim persoonlijk geschreven.
“Ik heb een nummer over dat ik blut ben, een nummer over alles of niets, een nummer over de tandarts, een over blowen, over eten. Over allerdaagse dingen.”

Van de cd is al de clip “Geloof me” online verschenen en het nummer wordt inmiddels ook opgepakt door tv en radio. Maar het nummers verschijnt niet op single. Of er een echte single komt weet Tim nog niet. “Singles worden het meest gekocht door 14 jarige meisjes. Ik denk niet dat ik die erg aanspreek. Maar deze cd is wel toegankelijker dan een VSOP cd. Misschien dat er nog een track is of komt waarvan ik zeg... ‘hee... da’s een hit’. Maar ik ga niet zitten en dan een bewust een hitje schrijven, al zou ik het wel kunnen.

Tim is blij met wat hij doet. Hij heeft alles zelf gedaan en geregeld en zo is het tot nu toe altijd geweest. Het laatste VSOP album is als enige bij een label uitgebracht, de rest was allemaal in eigen beheer. “We hebben ook nooit meegedaan aan dingen als de grote prijs om ons in de kijker te spelen. Je begint gewoon als de rapper uit de buurt, dan op een gegeven moment de rapper uit Rotterdam, dan ben je de rapper uit de regio en zo groeit dat steeds verder.” Inmiddels is Tim fulltime met de muziek bezig en heeft hij zijn eigen label ‘60free’ opgericht. “60free is een samenwerking tussen mij en Walboomers. Ik doe het creatieve gedeelte en begeleid de artiesten. Begeleiding is erg belangrijk. Ik zie en ken een hoop artiesten die wel leuk rappen, of die tracks maken, maar die niet een album kunnen maken. Een heel album is toch wel wat anders. Sommige mensen brengen 1 single uit en dan hoor je daarna niks meer. Dat is financieel onaantrekkelijk voor een platenmaatschappij”.

Als labelbaas moet je wel naar de commerciele haalbaarheid van een act kijken. “Ik ga niet alle bandjes van vrienden tekenen, Walboomers moet er ook mee akkoord gaan. Een rapper waar ik bijvoorbeeld aan denk is Minithug (die ook een nummer mee doet op Tim’s cd, red.) Die gozer is zestien en is een echte clubber. Hij is echt bezig met vrouwen en clubs enzo, niet omdat hij denkt dat dat commercieel zo aantrekkelijk is, maar gewoon door de fase waar hij momenteel in zit, omdat hij daar gewoon veel mee bezig is. Misschien dat dat zou kunnen op 60Free”. “Het lijkt me heel leuk als ik mijn eigen muziek gewoon als hobby kan houden, en 60free erbij kan hebben voor de broodwinning.” Maar Tim zegt er wel bij dat hij nooit muziek zou uitbrengen die hij zelf kutmuziek zou vinden. Voordat een artiest getekend kan worden wil Tim diegene wel goed kennen. “Ik kijk eerder naar de persoon dan naar de muziek. Dat is heel belangrijk, bijvoorbeeld of een artiest betrouwbaar is, of hij z’n afspraken nakomt. Al kan je nog zo goed rappen, als ik je een klootzak vind kom je niet bij m’n label. Als je kijkt naar de mensen die bij de labels werken, zijn dat allemaal relaxte gasten. Dat werkt uiteindelijk het beste.”

Tim heeft de afgelopen jaren veel met de media te maken gehad en heeft daar zijn draai in gevonden. “Ik heb het hele media circus eerst uitgebreid geanalyseerd en doe er nu aan mee. Als iets gewoon is zoals het is kan je je er wel tegen gaan verzetten, maar kan je er beter gewoon aan meedoen. Ik doe wat ik leuk vind.”.
Tim vind dat hij de afgelopen jaren niet alleen is gegroeid als artiest, maar ook als persoon. “Ik ben lang kinderlijk geweest. Dan bedoel ik niet per se kinderachtig gedrag, maar eerder mijn houding, ik heb lang schijt aan veel dingen gehad. De laatste anderhalf jaar ben ik rustiger geworden sinds ik gestopt ben met werken.”

Nu zijn eerste solo cd een feit is, is Tim aan het kijken naar de mogelijkheden om na de zomer een tour op te zetten met Kas en Lost Rebels. Hij is zelfs aan het kijken naar een mogelijk theaterprogramma. “Ali B vertelde me hoe cool dat is. Je staat gewoon voor een zaal vol mensen en die moeten allemaal hun kop houden en naar jou luisteren. Als iemand lawaai maakt kan je diegene er gewoon uit laten zetten.”
Voor wie nu denk dat de groep VSOP aan de kant is gezet heeft Tim een geruststellende mededeling: “VSOP gaat gewoon door zoals het tot nu toe is geweest. Omdat ik de enige ben die fulltime met de muziek bezig is hoor je misschien wat meer van mij dan van VSOP, maar VSOP zal gewoon doorgaan met eens in de twee jaar een album te droppen.”

Door: Casper | Gepubliceerd: 10 May 2005 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved