Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Raymzter - Rayacties cd review


Rayacties komt na een lange tijd van radiostilte, Raymzter heeft niet stilgezeten maar is langzaam aan dit nieuwe album begonnen en dit heeft zijn vruchten afgeworpen. Rayacties is een minder donker en 'depressief' album dan de eerste, Rayalistisch, maar nog steeds maatschappijkritisch als altijd. Dit album wordt in eigen beheer uitgebracht en zou oorspronkelijk al vanaf de release party overal te koop moeten zijn. Helaas, weken erna ligt het album nog niet in de winkels.

Rayacties begint met Ray die ons even bijpraat voor wie hem nog niet kent. De periode voor de Grote Prijs van Nederland komt voorbij waarna we doorgaan tot na de release van Rayalistisch. De boodschap, dit is vooruitgang. Een dope relaxed intro. Ray is nooit een persoon geweest die over onzin rapt, het tweede album is daarom ook geen non stop party cd geworden. Direct bij de tweede track genaamd Slavernij worden we op allerlei dingen gewezen. Wees geen slaaf, wees bewust over kinderarbeid. Ray geeft eerlijk toe dat hij ook niet altijd alle feiten had en bijvoorbeeld ook sneakers kocht die in het buitenland door kinderen gemaakt werden.

De track Vechten op het schoolplein heeft een te slecht refrein, wat heel jammer is want het nummer zit goed in mekaar. We horen Raymzter van vroeger als kleine kid tot nu. Op track vier met Duvelduvel lijkt het voor het eerst of er bepaalde tracks niet helemaal goed zijn afgemixt. De beat en tussenstukken zijn soms erg overheersend te horen, wat op Geen tijd soms stoort. Een hoogtepunt is zeker nummer 5, Denk er over na. Een turks, marokkaans instrument met een simpele maar geniale beat. Eenvoud heerst. Een track om keihard uit de speakers van je auto te pompen en ook nog goed voor de integratie. Dit zijn feiten, dat moet je begrijpen, geen geld meer voor scholen maar wel voor Joint Strike Fighters?.

Van het nummer Vrouw of bitch zegt de titel al genoeg. Iets wat vroeg rijp is , is al vroeg bedorven. Ze zijn 16 jaar en meer in de club dan 50 / Bitches worden gekweekt hier , dat is wat ik zie.... Dit is mijn scriptie en ik bied het aan aan de jeugd, educatie is meestal saai maar wij maken het leuk. Raymzter had het ons vorig jaar al verklapt, de eerste single en clip zou Zeg ja!! worden. Een partybanger zonder de vaak bijbehoorde onzin teksten. Wat een beat , wat een tekst. Deze track zul je nog vaker horen, hopelijk ook op de muziekzenders. Net zoals Duvelduvel staan ook Ray zijn andere vrienden, Opgezwolle, op de cd. Wat levenslessen van Stickert, Rico en Ray waar Rico weer de ergste flow heeft. Het leven is niet altijd goed, soms gaat het mis en als we Soms gaat het mis moeten geloven, dan gaat het soms wel heel weg mis. Feiten of fictie?

Het minst goede nummer van de cd is naar mijn mening Staat van bewustzijn. Deze had gewoon ingeruilt moeten worden voor de beloofde track Of niet! waar we nu al meer dan twee jaar op wachten. Gelukkig hoeven we maar kort te skippen naar Echte gangsters met Rick D. Te ille beat waar helaas het Rick D. stuk te zacht afgemixt is. Ergens in het productieproces is er wat mis gegaan aangezien Dj Mass wel de juiste versie heeft aangelevert voor de cd. Jammer, misschien dat de track nog ergens in goede vorm online komt.

Tracklist:

01. Intro (Raycapitulatie)
02. Slavernij
03. Vechten op het schoolplein
04. Geen tijd... feat Duvelduvel
05. Denk er over na [luister snippet]
06. Er is hoop
07. 4giveness feat 7th Foul, Miek, Big Boy Caprice
08. Vrouw of bitch??
09. Tijd en ruimte
10. Zeg Ja!! [luister snippet]
11. Levenslessen feat Opgezwolle
12. Soms gaat het mis
13. Publiekelijk bezit
14. Staat van wewustzijn
15. Echte gangsters feat Rick D. [luister snippet]
16. 7 12 89
17. Jouw wereld (bonustrack van Rap for Rights project)

Conclusie: een waardig vervolg waar Raymzter duidelijk maakt dat hij geen consessies heeft gedaan met zijn teksten. Raymzter is Raymzter, je weet wat je krijgt. Jammer van de kleine minpuntjes, maar zeker kopen. Vanaf half april 2005 overal verkrijgbaar.

Links:
Raymzter website
Foto's van de release party
Door: Marco | Gepubliceerd: 09 Apr 2005 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved