Osdorp Posse - Hollandse Hardcore Hiphop Helden


De pioniers van de nederlandstalige hiphop zijn na 15 jaar nog steeds actief bezig en om al deze jaren in beeld te brengen komt het nieuwste album van de Osdorp Posse in een DVD/CD package. Nee, deze package is niet zomaar wat, maar een complete reis van 15 jaar met exclusieve beelden, interviews en verhalen. Oldschool Osdorp Posse fans zullen heel veel herkennen en met veel plezier alles weer terug zien. De package bestaat uit 2 DVD's en 1 CD.

De eerste dvd bespreekt elk jaar en je merkt dat er heel veel tijd en moeite in is gestoken. Alles is professioneel in elkaar gezet en ongeacht hoelang je de O.P. al volgt, de dvd is een stuk geschiedenis van de nederlandstalige hiphop en kijkt in een adem weg. Van de oldschool amiga van Seda tot het legendarische Lowlands optreden, komt alles voorbij. Wil je weten waardoor we nu in elk boerengat een nederlandstalige hiphop groep hebben, dan mag je dit zeker niet missen.

De tweede dvd bestaat uit alle clips, live opnames en twee documentaires genaamd 'Vrijstijlen' en 'Def P's Kunsfabriek'.Voor sommige mensen zullen de dvd's al genoeg aanleiding zijn om het te kopen, maar natuurlijk vergeten we niet het tiende album alweer van de O.P. In de vijftien jaar hebben ze veel kritiek gekregen, was het vroeger te gangster (NWA teksten werden letterlijk vertaald als grap), later werd vooral de metal mix bekritiseerd. Toen het album Kernramp uitkwam haakten veel fans van vroeger af, het voelde te gelikt aan. Met Tegenstrijd werd naar eigen zeggen het een meer oldschool album. Op het nieuwe album is deze trend gelukkig doorgezet. De ruwe acht bit sound is al een tijd niet meer, maar de tracks zijn er niet minder om. Wel is weer overduidelijk het 'drukke' geluid aanwezig waardoor het soms moeilijk luistert.

Bij het begin horen we een bekende terug, hey shit, alweer een nieuwe Osdorp Posse album. Zoals we gewend zijn knalt het intro zonder onzin direct uit je speakers en horen we iedereen weer eens op de volgorde van RAMP voorgesteld. Mooi om te horen dat Ijsblok dit keer wel onbeat rapt. Natuurlijk mag DJ Daan niet ontbreken en deze stelt zich op zijn manier voor, vette scratches met een herkenbare 'DJ Daan' sound.

Op Schijt Raakt Ventilator worden alle huidige rappertjes duidelijk gemaakt wie die echte shit al 15 jaar maakt. Live zijn de shows van de O.P. nog altijd een van strakste. De liefde voor de hiphop / metal mix is nog steeds niet voorbij, op de cd horen we redelijk veel gitaren terugkomen maar niet heel overheersend. De collabo Decada in your neighbourhood track met Laberinto is een fris nummer, latino en gitaren stijl.

De nummers lopen in elkaar over door uitspraken die je ook weer in de dvd terugziet zodat je echt het gevoel krijgt van een compleet samenhorend geheel. Een aparte track is Wannabi's . Wannabee, wanaabee, je wanna be een bi, je bent niet bi, je bent een wannabi. Het wordt tijd dat een griet beseft, je bent niet bi als je ook niet beft. Je kan niet zeggen dat het niet actueel is ... Weer geen clubhit is een oude bekende in een nieuwe opname en mix met Laberinto en blijft nog altijd een van de betere nummers.

De beste track op de cd is naar mijn mening Slangbang samen met de Onderhonden. Een goede beat met iedereen die de engelstalige nep hiphop uit nederland op de hak neemt. En wat horen we daar? Een Terilekst diss. Def P en Terilekst zijn al geen vriendjes en dat moet nog even subtiel duidelijk worden gemaakt. Ook Topnotch krijgt nog even een eervolle vermelding.

Mengelemoties is een track over gevoelens, pijn en verdriet. Een oprecht nummer zoals we dat van de O.P. kennen. Zouden ze airplay op de radio hebben dan zou dit nummer best eens kunnen aanslaan bij het grotere publiek.

Is er dan niks negatiefs? Tuurlijk wel, op sommige nummers is het zo druk dat het niet lekker luistert. Teveel gitaren (kwestie van smaak) en te weinig Seda op de raps.

Tracklist:

01. Wie daar?
02. Schijt raakt ventilator
03. Decada in your neighbourhood (met Laberinto)
04. Roekies en broekies (met Laberinto)
05. Zie je de cyclus?
06. De pion
07. Zo ging het
08. Wannabi's
09. Weer geen clubhit (met Laberinto)
10. Slangbang (met de Onderhonden)
11. Dj Daan in het huis
12. Zinloos gebeld
13. Druk druk druk
14. Mengelemoties
15. Carpe diem

Conclusie: een uniek pakket wat niet mag ontbreken bij iemand die de O.P. nu of vroeger een warm hart heeft toegedragen. Veel nooit vertoonde beelden en verhalen die de groei van vroeger naar de vanzelfsprekendheid van nederlandstalige hiphop nu laat zien. Het nieuwe album is een no-nonsense Osdorp stijl album met verschillende stijlen en smaken in de mix met toch de oude beukende beats.

Links:
Osdorp Posse website
Schijt raakt ventilator clip (Quicktime).
Door: Marco | Gepubliceerd: 05 Mar 2005 | Gesloten

Reacties
Gepost doorDopeR - zondag 06-03-2005 @ 11:48
_O_
Gepost doorSpooK! - zondag 06-03-2005 @ 14:08
Goed stuk dap! Ik zag die box voor 20 euro liggen bij free record. Goedkoper dan bij ramp mailorder. Ga 'm binnenkort zeker halen.
Gepost doorAngelix - zondag 06-03-2005 @ 17:15
ik haal em ook maar denkik
ziet er dope uit
en vette review dap
Gepost doorT.I.M - maandag 07-03-2005 @ 10:59
DVD's zijn super! Was op de releaseparty, dus heb hem al weer ff in huis! Vond dit album ook weer een verademing na Kernramp en Tegenstrijd.
Gepost doorR.I.P. sucker mc - dinsdag 08-03-2005 @ 14:48
Ja die release party was zeker een leuk feestje! HHHHH zeker een dope pakket..vette DVD's en vette cd! en dat voor zo weinig geld! Enne nog iets volgens mij dist DAS ook VSOP in het nummer Slang Bang:Huiswerk hebben ze nodig, want ze zijn niet zo slim, ik hoorde laatst Gabber Piet verkleed als Tim en dat hedendaagse rap, ik noem het hedendaagsecrap..........DOPE!
Gepost doorPotential - dinsdag 08-03-2005 @ 19:40
Woord! @ R.I.P. sucker mc!
Gepost doorjansuhhiphop1982 - dinsdag 22-11-2005 @ 09:42
het is overgens niet alleen tim die gedist wordt in slang bang
ook alle andere..'top-notch homo's "worden ze genoemd in dit nummer. def p komt trouwens echt hard hierin.vind persoonlijk opgezwolle en jawat super dope...maar ook osdorp heb ik ook nog altijd erg hoog zitten
in
© 1998 - 2018 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved