Kas - Spiegel Reflex cd review


Kas, geboren in Rotterdam, is voor zijn debuut cd al vaak te horen met o.a. Terilekst en Spacekees. Bijna een jaar geleden kwamen er al verhalen dat Kas eindelijk met een eigen album zou komen en nu is het dan zover, Spiegel Reflex is uit. Buiten artiest is Kas in de hiphop wereld bijna DE man geworden met zijn clips (waaronder VSOP en Senna), na veel complimenten is Kas daarom ook nu freelance vormgever. Met zijn eigen clip heeft hij al een startersprijs gewonnen. Hij is dus van vele markten thuis.Handig dat Kas zichzelf in de eerste track voorstelt. Als je meer van Kas hebt gehoord, voor deze cd, dan ken je de Kas stijl. Veel woorden in net zoveel zinnen. De eerste track heeft een wat lauwig begin, niet een typisch intro waar je er even lekker voor gaat zitten. De drang om te skippen is groot. Maargoed, wie bepaalt de wetten voor een intro he. Kas doet zijn ding in Doemeding. Een stuk van de track plus clip kon je al tijd op zijn site checken. Het nummer gaat over dat Nederlands toch wat makkelijker rapt.. maar de nederlanders ook weer zeiken dat het uit nederland komt. en jullie roepen boeee omdat je toch al tussen de koeien zit. Maar als het niet van Neptunes is, dan voel je niks. Hij heeft natuurlijk een punt, nederland heeft artiesten zat. Kas: drop deze bij Mtv etc, dope track!

Doordat er vele mensen de beats voor deze cd hebben gemaakt, varieert het niveau ook en dat is te merken. De beat van Koken met... is wel erg simplistisch. Door de piano en de beat val je bijna in slaap. Gelukkig maakt Presto bij Je wereld het goed. Sfeervol samen met lekkere cuts van MP. Zelf zegt Kas hierover: Dit was echt m'n derde of vierde track ofzo. Een hele cryptische omschrijving om te zeggen dat die sukkels het snappen. Toen ik deze track opnieuw ging opnemen voor het album voelde ik hem echt weer helemaal. Hoewel ik hem nu wel weer kwijt ben af en toe. Dit is qua text echt zo eentje waar je even in moet komen. Gelukkig maakt die hele relaxe vibe van deze legendarische Presto beat het toch lekker om naar te luisteren. En natuurlijk weer M to the P. (need I say more?!!). Legendarisch wil ik de beat niet noemen, maar zeker een waar je erg blij van gaat worden.

Bij de tiende track wordt de standaard hiphop journalist en de scene te kakken gezet. In The Box 'Urban Lifestyle' stijl hoor je een journalist met zijn overdadig yo en dope gebruik afvragen hoe Kas over de scene denkt. Dit is dan direct ook het intro voor het antwoord... te lief. Deze bangerbeat van Terilekst maakt dit direct tot mijn favoriete track van de cd. Het kinderdeuntje wat steeds klinkt, zorgt het voor het te lieve gehalte waar de beat dan overheen gaat. Maakkans is een nieuwe 2004 opname/productie van de welbekende track. Vanaf vandaag is een zweverige track over dat alles er anders uit zou zien als mensen Kas zijn visie zouden zien.

Al met al is het wel een typische debut cd geworden, waarbij de artiest zijn mening wil geven over alle standaard dingen zoals de scene, de nederlander en zichzelf. Nu we dit hebben gehad ben ik benieuwd wat een vervolg cd gaat brengen. De multifunctionele en druk rappende Kas heeft in iedergeval een goed begin neergezet.

Tracklist:
01. Wie ik ben
02. Doemeding (beat door Terilekst)
03. Koken met.. (beat door Mike)
04. Je wereld (beat door Presto) [luister snippet]
05. Gevoel'smatig (beat door Presto, feat. Sage)
06. Springen!!??
07. Goedpraten
08. Nix te zeggen (beat door Presto, feat. Jaap Jongbloed)
09. Wat het is (beat door R-Waves)
10. De 'scene' is.. (beat door Presto)
11. ..te lief (beat door Terilekst) [luister snippet]
12. Maakans '04 (beat door Terilekst)
13. Disco shit yo
14. Vanaf vandaag
15. Alleen voor jou (beat door Terilekst)

Conclusie: Kas heeft bewust weinig naar buiten gebracht om ineens met Spiegel Reflex te komen. Er waren dan ook geen valse hype verwachtingen en dit was ook niet nodig, strakke cd van een strakke rapper. De complete cd is in 'Kas rap stijl'. Of je dat een voor- of nadeel vindt moet je zelf bepalen.

Links:
Kas website
Door: Marco | Gepubliceerd: 23 Oct 2004 | Gesloten

Reacties
Gepost doorV.I.P. - vrijdag 29-10-2004 @ 23:54
hoorde net 'te lief' op 3voor12 XL, is idd dope!

Ik zal z'n cd wel kopen, als ik er tenminste geld voor heb
Gepost doorRem - zondag 28-11-2004 @ 23:20
Eigenlijk nix nieuws te melden ofzo maar ik vind deze cd van Kas zo dope. Op een of andere manier vind k zijn stijl zo lekker.. Op dit album vind k eigenlijk alleen t 1e en 3e nr wat minder, maar totaal niet slecht ofzo. T steekt naar mijn mening gewoon wat onder de rest uit. Heel heftig debuut van die gast, k hoop em ook cker eens te zien optreden
Gepost doorR.I.P. sucker mc - dinsdag 14-12-2004 @ 16:49
ik heb m eindelijk... afgelopen zaterdag ff gekocht in heerhugowaard waar opgezwolle, vsop en climax.. de cd is dope!
Gepost doorSchaduw - woensdag 12-01-2005 @ 21:56
dope album!
Gepost doorFreakyFreek - zondag 16-01-2005 @ 17:11
Waar vind je zulke "underground" albums eiglijk :s?
Gepost doordap - zondag 16-01-2005 @ 17:53
Veel mc's droppen hun cd's nu gewoon zelf, dus vaak gewoon de site.
Gepost doorFreakyFreek - maandag 21-02-2005 @ 21:59
ohja ik heb trouwens, en hij is zeker wel tof.
Te lief,maakans,gevoelsmatig,alleen voor jou(je moet ff een traantje wegpinken hier hoor) zijn dikke shit
in
© 1998 - 2018 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved