Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Climax - Hoogseizoen cd review


Climax, ooit een groep bestaande uit meer mensen, is tegenwoordig een solo ding van de rapper Lucky. Samen met dj DNS en verschillende producers droppen ze nu het langverwachte album Hoogseizoen. Met medewerking van o.a. Steamin' Demon, Ashi, Lange Frans en Baas B mag dit een drukke cd worden genoemd.

Het hoogseizoen begint met spannend vioolspel, scratches van DJ DNS en dope rap lines van Climax en anderen. Een strak intro die de spanning opdrijft. De eerste echte track is een redelijk rustig nummer: Dissnieland. Het nummer gaat over 'de business': de rapwereld voor Climax. Geen overdreven poespas over hoe stoer Lucky is, hij rapt: ik drop ryhmes over beats en thats it......ik ben zuiver...ik kom met suiker want de scene is zo zuur. Duidelijke taal, relaxed nummer.

De derde track komt lekker ruig. De beat is lekker snel en Lucky komt met leuke lines: Die praatjes vullen geen gaatjes, en ook al heb je geen boom, je hebt genoeg bla-blaadjes. Hij wint er nu geen doekjes om dat ie zichzelf een goede mc vindt en het nummer heet dan ook niet voor niets 'Alles is voor Lucky'...Punchlines harder dan Regilio.... De variatie is gelukkig groot, want de vierde track is een lekker vrolijke nummer met zowel een leuke melodie als mooie zang door Lizz. Het nummer heet 25 jaar, wat waarschijnlijk sloeg op de leeftijd van Lucky toen hij het nummer schreef want hij komt uit 1977. Het gaat over hoe hij vroeger dacht hoe het zou zijn als ie 25 was en hoe het nu is om terug te denken aan die tijd.....ik ben een kleine jongen maar wanneer ben ik een echte vent. Deze track wordt ook de eerste single en videoclip.



Meer dope shit is de volgende track en daarin staat centraal dat het gewoon altijd weer dezelfde die het 'm doen: oftewel Climax komt gewoon weer met meer dope shit. De aangename samples maken het nummer aantrekkelijk, de herhalende tekst gaat een beetje tegenstaan...maar dan is het nummer ook afgelopen en komt Kain Slim met een Engelstalig intermezzo wat een goed tussenstuk is op de cd.

Track 7 is gewoon één van de beste tracks van de cd, maar dat was ook al bekend. Dj DNS gebruikt de track ook voor zijn mixtape waar ik al eerder een review van heb gemaakt hier op NLhiphop. Zowel de beat, samples en tekst maken het nummer heel dope: Want het komt neer, keer op keer... als ik denk dat het beter wordt het slechter weer... . Hiervoor alleen al kan je de cd al kopen! Dan komt het nummer Hoogseizoen wat in positieve zin meer van hetzelfde is, weer een lekker vrolijk nummer namelijk met een heerlijke beat. De combinatie met de vrouwenstem en de vrolijke melodie doet je denken aan een echte zomerdag. Dan komt een nummer samen met Man!e: heb jij dat wellis? Herkenbare frustraties waarbij gevraagd wordt: He zeg es, heb jij dat wellis, dat je denkt bij jezelf man heb jij dat wellis? De strakke beat en (gast)rap zijn erg dope. Na het nummer vervolgt producer Zaplin met een jazz-achtig intermezzo.

Ik ben het niet! Ik hoor onder ander Maestro Mikel in de intro waarin ze een scene nadoen dat wacke mc`s Lucky zeggen dat ze hem kennen en met hem willen rappen. Een duistere beat maakt duidelijk dat Lucky hier niet van gediend is, hij wil gewoon met echte rappers meewerken en niet met iedere internetrapdebiel. De dertiende track is een gevoelig nummer over de liefde en persoonlijke dingen in het leven van Lucky. Na het volgende en laatste intermezzo komt Lucky met 'Wie ben ik' waarin wederom laat horen dat hij heel goed serieuze en totaal niet serieuze tracks goed kan combineren en dat hij beide echt dope kan brengen.

Lange Frans en Baas B doen een nummer mee: De Aanslag. Inhoudelijk stelt het weinig voor, maar alle drie brengen ze strakke lines en de beat mag er ook wezen. Het laatste nummer 'Het hoogste punt' is niet het hoogtepunt van de cd, want die zijn er al genoeg. Een goed hoogtepunt is wel de hidden track aan het eind van het nummer. Een track die al te downloaden was, een waardige afsluiter.

Tracklist:
01. intro (dj DNS)
02. Dissnieland
03. Alles is voor Lucky (feat. dj DNS)
04. 25 jaar (feat. Lizz) [luister snippet]
05. Meer dope shit
06. Kain Slim intermezzo
07. Het komt neer (Neerslachtig)
08. Zwalkers
09. Hoogseizoen (feat. AnaMilva)
10. Heb jij dat wellis (feat. Man!e)
11. Zaplin intermezzo
12. Ik ben het niet
13. Dorstige liefde [luister snippet]
14. Ashi intermezzo
15. Wie ik ben
16. De aanslag (feat. Lange Frans en Baas B)
17. Het hoogste punt

Conclusie: Dope. Een grote variatie aan stijlen op de cd die Lucky met hulp van onder andere DNS allemaal goed kan brengen. 'Het komt neer' is mijn persoonlijke favoriet, maar er staan veel hoogtepunten op deze cd. Het kopen meer dan waard en je bent een dief van je eigen cd collectie als je deze laat liggen.

Links:
Climax site
Door: Geertjan | Gepubliceerd: 14 Oct 2004 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved