Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Kubus - Buitenwesten cd review


Vorig jaar rond deze tijd zeiden we 'Buitenwesten is klaar, hij komt eraan'. In typisch Zwols kwartiertje stijl duurde het ruim een jaar voordat men tevreden was met de tracklisting. In dat jaar zijn er tracks geschrapt en online gezet op de Kubus site.

Kubus, een Zwolse producer / beatmaker aka Bart, hield zich voorheen niet bezig met hiphop maar met o.a. drum & bass en techno. Veel van dit is direct weer te horen in zijn beats, die ondertussen al een echte 'Kubus stijl' hebben gekregen. Na vele samenwerkingen met Opgezwolle is Buitenwesten het eerste solo album van Kubus. Eigenlijk mogen we dit geen solo album noemen maar een Zwols album. Wie hoor je op Buitenwesten: Opgezwolle, Jawat, Typhoon, Blabla, Duvelduvel en natuurlijk wat instrumentals van Kubus zelf.



Het intro van de cd wordt begonnen door Duvelduvel met een naadloze overgang naar Jawat die met zijn Koppensnellers alle wacke rappers even op hun plaats zet. Live doet Jawat deze track al vaker. Hetzelfde kunnen we zeggen voor de duistere track Hamvraag van Stickert. Lang verwacht en nu eindelijk op cd. Zeg je wat je denkt of praat je na wat je hoort?. Mensen die Kubus beats te techno vinden kunnen hier op losgaan, een echte keiharde pomp hem in je auto track. Track vier is Buitenwesten van Duvelduvel, raar genoeg dezelfde naam als een vorige track die ooit te downloaden was. Dit geeft aan hoe men in het jaar heeft lopen schuiven met tracks. Kubus en Duvel , dodelijke combinatie, duidelijk te gruwelijk, buitenwesten innovatie, oog op het oosten want er rijst een nieuwe natie. Lekkere beat met een fluit die de hele track doorgaat.

Op Spaanse Peper horen we een Kubus instrumental. Een gitaar track waar de beat pas heel laat er in komt. Wie de gitaar heeft ingespeeld geen idee. Leuk om te horen als tussendoortje waarna direct wordt doorgegaan door het verhaal van Rico: het buitenbad. Gesproken woord met na 40 seconden een rustige beat waar Rico gewoon doorgaat. De droge conclusie op het eind .. en in de winter..gaan we allemaal natuurlijk naar het binnenbad.

Typhoon dropt in een minuut poetische rijmstijl over het onderwerp oefenen. Veels te kort. De track 'Je kan niet komen' stond al lang online om te downloaden en ik vind het jammer dat deze erop is gekomen. Niet omdat het een slechte track is, maar we kennen hem ondertussen al lang.

Hoogtepunt van iedereen die in Zwolle woont is natuurlijk de gezamelijke track Zwolsche boys. Hier horen we Rico, Stickert en Bla Bla met het nieuwe Zwolse volkslied. Holtenbroek, Zwolle Zuid, Assendorp ja toch! Strik je veter, breek de tent af. Als het goed is wordt dit nummer ook als video uitgebracht. Ook weer een beat met een fluit non stop met strakke raps van Sticky en Rico. Kubus laat iedereen dansen met een instrumental waarna het tttijd ii iiis vvooor Dddikke gggek! Stotterstijl 1 take track van Jawat, Stickert en Rico. Erg origineel wat zorgt voor een smile op je gezicht als het album afgelopen is.



Tracklist:
01. Duvelduvel - Intro
02. Jawat - Koppensnellers
03. Sticky Steez - Hamvraag
04. Duvelduvel - Buitenwesten
05. Kubus - Spaanse peper [luister snippet]
06. Rico - Buitenbad
07. Typhoon - Oefenen
08. Sticky Steez en Rico - Je kan niet komen
09. Kubus - Alice
10. Duvelduvel - Wat heb je voor
11. Sticky Steez, Rico, BlaBla - Zwolsche boys [luister snippet]
12. Sticky Steez, Rico - Strik je veter
13. Kubus en Delic- Braz-ill
14. Jawat, Sticky Steez en Rico - DDDikke gek

41:08 min.

Conclusie: genoeg gehypt, lang verwacht. Het wachten waard? Zeker weten. Zwolle staat met deze gevarieerde cd dikker op de kaart.

Links:
www.kubus-biets.nl
Top Notch
Pias Nederland
Door: Marco | Gepubliceerd: 11 Sep 2004 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved