Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Scarfaced soundtrack cd review


Scarface, over de opkomst en ondergang van asielzoeker Tony Montana, is één van de krachtigste verhalen die Hollywood heeft opgeleverd; de film heeft een wereldwijde cult-status en verbeeldt een aantal grote thema’s van onze 21ste eeuw: migratie, identiteit, ambitie, geld, macht en trouw.

Jawel, we hebben het hier over de nieuwste theatervoorstelling van Made in da Shade. Zelf noemen ze het een multimedia-remix van de gangster film. Elf november gaat deze nieuwe show in premiere en ook deze keer hebben ze muziek ter promotie. Nee, niet slechts een track maar een complete cd van 11 nummers. Inmiddels is de nederlandse hiphop een volwaardige stroming in nederland geworden getuige de vele bekende namen op de cd: Duvelduvel, Kubus, Typhoon, Kofhie Konnect, Senna, Presto, Stress, Unorthadox, Kas, Sage, VSOP en Delic.



De cd

De cd begint met een heerlijke beat van Kubus. De beats zijn herkenbaar voor diegene die Kubus kennen. De beat is relaxed en de raps van Rfx komen vloeiend en duidelijk uit de speakers. De tekst volg ik echter niet zo omdat de beat er bovenuit steekt. Lekkere track met een drum & bass einde. Tromgeroffel en een soort van pianospel maken de beat van de volgende track vrolijk en apart terwijl de stijl van de raps precies het tegenovergestelde is. Duvelduvel komt in zijn eigen stijl en daar kan je van houden of het verafschuwen. Ik vind het dope, alleen had de ondersteunende beat wat sneller gekunt om het nummer kracht bij te zetten. Nu klinken de raps goed en lijkt het niet helemaal te kloppen bij de muziek. Iets teleurgesteld ga ik het volgende nummer in: Littekens van Kohfie Konnect.

De duistere beat met gangsterachtige stemmen met een fluit die wat licht biedt in de duisternis en dat wordt afgewisseld met een vioolachtige sample die de spanning erin houdt. Kohfie Konnekt vloeit goed en de stemklanken passen precies bij het nummer, heerlijk! Dan komt het beste nummers van de cd: Familiair van Typhoon ft. Senna. Typhoon die hard op weg is naar de finale van de GPNL waar hij een serieuze kandidaat is voor de titel. Ondergetekende is misschien bevooroordeeld, maar Ty... damn wat een stem en flow. De beat is relaxed met een spannende viool. De Engelstalige zang van Senna vult Typhoon goed aan, maar van mij had zij ook wel in het Nederlands mogen zingen, dan was het nummer helemaal strak geweest. Voor mij gaat dit nummer op repeat, ik voel Ty en het is een goed gevoel.

Het Cubaanse gitaarspel luidt “Fuck you!” van Stress in. De relaxte sfeer die is ingezet door het nummer van Ty wordt hier doorgezet. Steeds na twee lines komt het refrein: Mensen die niet kunnen rappen die het toch doen, hou es op met tof doen...Fuck you! Ik haat het gedrag van bijna iedereen, dus bijna iedereen... Fuck you!” Een aantal lines zijn wel grappig, maar de meeste zijn iets te simpel waardoor het nummer te snel verveeld. Jammer, want Stress komt goed in het begin en de beat is dope.



Gizmatic the rabbit (Unorthadox) past niet op de cd. Het is het enige Engelstalig nummer en er zit een irritante stem in die het nummer verpest. Het nummer duurt ook nog eens zeven minuten, waardoor je er snel zat van bent. Ik zeg niks over de kwaliteiten van Unorthadox, maar dit past gewoon niet op de cd.

Flinke Namen komen dan een zeer energierijk nummer brengen: Pelikanen. Deze beat heeft veel meer energie dan de andere die toch wat rustiger overkwamen. Helemaal na het vorige nummer is dit een lekker verfrissing. Lekkere teksten, goede flow. Zeker één om vaker te checken. Kas vervolgt samen met Sage met een wat meer duistere beat. Kas z'n raps zijn dope, maar de zang tussendoor maken het nummer net wat minder. Bij Typhoon klonk de zang beter, maar daar paste het ook beter in het nummer. De zang is misschien wel hinderlijk, maar Kas komt weer zwaar dope als de zangeres ophoudt in echte Kas stijl.

De piano zet de toon aan het begin van het nummer, zowel kwa melodie als tempo. De “Colombiaanse Bloedgroep” komt met echte gangstershit: Gangstershit. Of juist niet, want ...dit is geen gangstershit, denk je dit: je bent getikt! Het refrein klinkt misschien wel simpel maar de teksten zijn goed doordacht en hebben een boodschap over zogenaamde gangsterrap. De raps komen helder en de piano houdt het tempo er lekker in. Het nummer alleen niet op repeat zetten, want daarvoor komt het refrein te vaak terug.

Richting het einde van de cd komt nog 1 nummer met raps: Showdown van VSOP. Damn, Tim en CC komen erg dope op dit nummer. Vage beat en samples maken het nummer lekker wazig en duisterachtig: echte gangstershit! Tim en CC hebben dan ook precies de juiste stemmen en flows om dit nummer tot een succes te maken. Halverwege maken CC en Tim plaats voor ODM en Mike, de beat is anders maar wel net zo gangster. Dit nummer brengt zeker weten de meeste energie over, iets waar VSOP sowieso goed in is. Jammer dat het nummer net iets meer dan 2 minuten duurt.

De cd wordt afgesloten met een instrumental van Delic: “Biet 4 Brian”. Het is een nummer waar je lekker bij weg kunt dromen, heerlijk voor in de auto bij het filerijden. Er komen weer lekker vage samples in voor.

Tracklist:
01. Scarfaced (Kubus ft. Rfx)
02. Tony Montana (Duvelduvel)
03. Littekens (Kohfie Konnect)
04. Familiair (Typhoon ft. Senna / Presto beat) [luister snippet]
05. Fuck you! (Stress)
06. Gizmatic the rabbit (Unorthadox)
07. Pelikanen (Flinke Namen)
08. Rijmvolutie (Kas ft. Sage) [luister snippet]
09. Gangstershit (Colombiaanse Bloedgroep)
10. Showdown (VSOP)
11. Biet 4 Brian (Delic)

42:26 min.

Conclusie: De film is misschien wel gangster, maar gelukkig is de cd dat niet helemaal. Het gangsterthema is bijna door de hele cd terug te vinden met veel hoogtepunten van met name Typhoon, VSOP en de verassende "Colombiaanse Bloedgroep". Het nummer van Unorthadox past helaas niet op de cd en dat is dan ook het enige minpuntje. De beats van Kubus en Delic maken op zeer dope manier dat de cd begint met een hoofdletter en eindigt met een dikke punt. Dit lokt me waarschijnlijk wel naar het theater in november!

Links:
Made in da Shade
Door: Geertjan | Gepubliceerd: 08 Sep 2004 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved