Spitt battles showcase review


Het jachtseizoen is weer geopendDe Spitt battles van 2003. Iedere hiphopliefhebber in Nederland heeft er van gehoord of was erbij. Na het enorme succes van vorig jaar kon het niet uitblijven; ook 2004 kent Spitt battles. Afgelopen vrijdag (27/08) vond de showcase plaats in de Desmet studio’s te Amsterdam.

De Showcase is opgenomen door BNN (live registratie) en zal worden uitgezonden in het programma “BNN - the Road to the Dutch MOBO Awards”. Het programma wordt wekelijks uitgezonden vanaf donderdag 2 september op Ned 2, van 23.10 uur tot 23:40 uur. “The Road to the Dutch MOBO Awards” zal in totaal vijf keer op BBN te zien zijn. Per aflevering wordt één Spitt Showcase battle uitgezonden.


Spitt vorig jaar

Wie slacht wie ?

Aan de Spitt Showcase deden acht mc’s mee: Kimo, DRT, Robian, CC, Paradize, T-Slash, Rowdy en Tease. Op de plek van Tease zou in eerste instantie Hux B. of Minithug komen te staan, maar beiden besloten op het laatste moment toch niet mee te doen.

Tease, die zo sportief was om de laatste plek op te vullen, is zelf geen mc, maar wel een oude rot in het vak qua Nederlandse hiphop. Hij is producer en tevens scout voor verscheidende instellingen. Tease heeft onder andere samen gewerkt met Raymzter, Ali b, Typhoon, Opgezwolle, Dicecream, VSOP en Samiro (Vet Verse Flows). Momenteel werkt Tease aan albums van opkomende artiesten zoals T-Slash en Jav’lin.

Kimo is een jonge, opkomende mc uit Amsterdam, die pas een jaar serieus met rappen bezig is. Hij wordt gezien als een echt natuurtalent en heeft tot nu toe bijna iedere battle gewonnen waar hij aan mee deed. Daarnaast is Kimo, samen met Brace, de host van Live on the Low.

DRT is een mc uit Almere, die al een tijdje met hiphop bezig is. Hij zat vroeger in de DC13 click met o.a. Ali B, maar is samen met Jerome XL solo gegaan toen deze click uit elkaar viel. DRT heeft mee gedaan met de eerste Spitt Showcase, maar heeft in de halve finale verloren van Tim. Samen met Jerome XL is hij momenteel te zien op theBox met zijn clip: “Hiphop heeft een wond”.

Update: DC13 click is niet uitmekaar zoals gesuggereerd. Excuses.

Robian is een jonge mc uit Amsterdam, die net als Kimo nog niet zo lang bezig is met mc-ing. Hij is voornamelijk bekend van zijn internethit “De Albert Heyn Heist”, waarin hij de “gangsta” rap op humoristische wijze te kijk zet. Robian heeft meegedaan aan de vorige edities van Spitt en GDMW, maar werd door respectievelijk Lange Frans en Raymzter uitgeschakeld in de eerste ronde. Desalniettemin zijn de critici lovend over deze mc.

CC maakt deel uit van de crew VSOP en komt uit Rotterdam. Met VSOP heeft hij, samen met Beef en Relax, door heel Nederland getourd en op Lowlands gestaan. VSOP geldt als één van de dopeste live acts die Nederland rijk is. CC is regelmatig op theBox te zien geweest met zijn clip “Voel je je gepest”. Dankzij de Spitt overwinning van Tim is VSOP gesigned door TopNotch. Hij battled al geruime tijd, maar heeft nog nooit een prestigieuze battle gewonnen.

Paradize is een opkomende mc uit Amsterdam. Hij dook vorig jaar tijdens de Spitt voorronde in Tilburg op uit het niets en won gemakkelijk. In de Spitt finale versloeg hij de titelverdediger Lange Frans en verloor uiteindelijk van Tim in de halve finale. Paradize maakt deel uit van de formatie H3, die momenteel bezig is een basis te leggen middels optredens door heel het land. Daarnaast werkt H3 momenteel aan een album.

T-Slash is een jonge, veelbelovende mc uit Biddinghuizen. Hij is zijn hiphop carrière begonnen bij de formatie Urban Legends, maar na zijn vertrek daar solo verder gegaan. T-Slash werkt momenteel, samen met zijn producer Tease, aan zijn solo album wat bijna af is. Ook T-Slash heeft aan eerdere Spitt voorrondes meegedaan, maar hij kwam op een haar na niet door de voorrondes heen. T-Slash heeft tevens meegedaan aan de battles op theBox en heeft regelmatig kleinere battle evenementen gewonnen. Hij staat bekend om zijn hongerige/agressieve stijl en schroomt niet om openlijk iedere willekeurige mc te dissen.

Rowdy was de enige Engels spittende mc in deze Showcase. Hij was de mystery guest van de dag. Hij is al geruime tijd bezig met hiphop, maar niemand schijnt echt iets over deze mc te weten.


Spitt vorig jaar

De mannen achter de schermen

De hosting van de Spitt Showcase was in handen van de winnaar van de eerste Spitt Showcase; Lange Frans. Hij maakt deel uit van de D-Men crew en heeft momenteel een top 10 hit met de single “Moppie”. Waar zijn voorganger Too Tall af en toe nog slaapverwekkend overkwam, overtuigde Frans alle aanwezigen met zijn gevoel voor humor en vooral zijn liefde voor hiphop en het battlen. Wie bij de Spitt rondes van 2003 aanwezig was, herinnert zich vast nog wel de veelgebruikte one liner: “die zaag zit er goed in”. Lange Frans kwam met een nieuwe, agressievere versie hiervan; “wij willen bloed zien”. En bloed is wat er uiteindelijk rijkelijk vloeide.

Dj Chief spinde de hele middag zijn platen. Opvallend was het hoge percentage Nederlandstalige hiphop in de pauzes. Qua beatkeuze tijdens de battles koos hij veel voor de zelfde platen als zijn voorganger Dj Wix.

De jury bestond uit 3 mc’s die hun sporen in de Nederlandse hiphop inmiddels wel verdiend hebben. Brainpower, Tim (VSOP, winnaar van de Spitt voorronde in Rotterdam en de Spitt Finale 2003) en als hoofdjurylid SugaCane.

Wij willen bloed zien

De Spitt Showcase bestond uit drie rondes met een afvalsysteem. In iedere battle kregen de mc’s twee rondes om zichzelf te bewijzen.

In de eerste battle kwamen Paradize en DRT tegen elkaar uit. Paradize begon heel sterk en overklaste DRT gemakkelijk. In de tweede ronde zakte hij echter ietwat in en kwam DRT hard terug. Beide mc’s waren erg aan elkaar gewaagd, de jury besloot uiteindelijk dat DRT doorging naar de halve finale.

De tweede battle was de vuurdoop voor Tease. Hij mocht het proberen tegen VSOP-lid CC. Al snel werd duidelijk dat Tease absoluut niet opgewassen was tegen CC, hij feliciteerde CC na enkele bars in de tweede ronde en kapte daarna. Voor een niet-mc bracht Tease het echter leuk en hij kwam met grappige lines over CC’s familie. Het was in het begin van de battle echter al duidelijk dat de jury unaniem voor CC zou gaan, het was een sportieve poging van Tease, maar CC kwam verdiend in de volgende ronde.De derde battle in deze Spitt Showcase ging tussen T-Slash en Robian. Zoals gewoonlijk kwam T-Slash met harde punches en agressieve gebaren. Robian deed een leuke poging, maar tegen de uitstraling en keiharde disses van T-Slash was hij niet opgewassen. Toch leek hij nog even te gaan winnen, nadat T-Slash handtastelijk werd. Maar uiteindelijk besloot de jury toch voor T-Slash te gaan. Ook voor hem dus een halve finale plaats.

De laatste battle uit deze eerste ronde ging tussen de twee overgebleven mc’s; Kimo en Rowdy. Kimo kwam met erg harde punches en liet de zaal helemaal los gaan. Rowdy antwoorde met scherpe Engelstalige lines. Na de twee rondes besloot de jury tot een extra ronde. De twee mc’s waren zo aan elkaar gewaagd dat de juryleden niet tot een beslissing konden komen. Na deze verlenging was de jury om, Kimo ging er vandoor met de laatste halve finale plek.

In de halve finale ontmoetten eerst CC en DRT elkaar. Na een vrij gelijkwaardige battle werd DRT tot de winnaar gekozen, iets waar het publiek het niet geheel mee eens was. Na deze battle vond ook het enige opstootje van de middag plaats, DRT kreeg een uithaal van Negative, die het niet kon hebben dat zijn naam genoemd werd in de battle.

De andere halve finale ronde ging vanzelfsprekend tussen Kimo en T-Slash. Deze battle mag absoluut de battle van het jaar genoemd worden. De ene harde dissline na de andere vloog om je oren. Beide mc’s lieten zien dat ze absolute battlecats zijn. Het was dan ook niet opmerkelijk te noemen dat de jury na twee rondes nog geen oordeel kon vellen. In deze laatste ronde liet T-Slash zich echter opfokken en werd wederom handtastelijk. Dit zorgde ervoor dat Kimo doorging na de finale. Het was voor het publiek in ieder geval duidelijk dat deze battle de finale had moeten zijn.

De echte finale vond uiteindelijk plaats tussen Kimo en DRT. Kimo was duidelijk de betere battlecat in deze finale en won gemakkelijk van DRT. De absolute terechte winnaar van deze Spitt Showcase 2004. Met als minpuntje de opnamen van BBN. De uitreiking van de beker aan Kimo is een keer of vier opgenomen, wat resulteerde in een half lege zaal bij de final take. Desalniettemin was de Spitt Showcase een dope happening, het Spitt seizoen is weer geopend. Ik raad dan ook iedereen aan vanaf donderdag 2 september naar “The Dutch Road to the MOBO Awards” te kijken. 23.10 uur, Ned 2, CHECK IT OUT !!

foto's 2003 (c)Marco Jongeneel/OOR
Door: Ruth | Gepubliceerd: 31 Aug 2004 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2019 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved