Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
ADHD cd review


Kom jij wel toe aan je Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Dopeness? ADHD is het samenwerkingsproject tussen Brainpower, Dicecream, Man!ak en TLM. Het idee is ontstaan in november 2002 toen Brain en Man!e in de auto rondreden en zicht afvroegen of Dicecream en TLM zin hadden om een groep te vormen. Het productieproces heeft gelopen van februari 2003 tot februari 2004. En het resultaat mag er zeker wezen.

Om de cd heen zit een kartonnen verpakking die lijkt op een geneesmiddelverpakking. Het ziet er leuk verzorgd uit, inclusief receptsticker. (Inhalatie via oren).
En die indruk (goed verzorgd) zet zich door in de hele cd en het cd boekje.

De cd begint met een niet al te spectaculaire intro, waarin, als ik het goed hoor, TLM zelfs een paar bars spit.
Het album begint pas echt bij Track 2 Wie ben ik. Leuke gitaarsample, lekkere drumsamples. De rappers zijn allemaal scherp, maar Brainpower komt naar mijn mening het beste uit de verf door het hele album, maar ook Dicecream komt érg dichtbij het niveau van Brain, en aangezien dit zijn eerste album is (voor zover ik weet) is dat een goede prestatie.

Beng je Hoofd ben ik niet zo weg van. Ik vraag me ook af waarom ze dit als eerste single hebben uitgekozen, maar dat zal wel zijn omdat Spike meedoet aan het nummer.
In dag uit het leven vertellen Man!e en Murth the Man o Script over een dag uit hun leven. Qua lyrics geen poetisch hoogstandje, maar wel een leuk thema en een lekkere wilde synthy beat. Man!e gebruikt veel synthesizers in zijn beats, maar hij kiest en componeert ze dan wel zo dat het niet zo “el cheapo” klinkt als veel standaard synthjes.

Dicecream Interlude, mooie beat en strakke tekst waarin Dice vertelt waarover hij rapt en zichzelf reflecteert.
De Familie, weer zo’n mooie rustige lekkere beat die doet denken aan de Godfather films, inclusief don Corleone achtige maffia stem door de coupletten door. Featurings van Ijsman en Sydephex van GroundZero.
In Bla die bla rekenen ze af met geroddel in de scene en commentaar van haters. Grappige beat, lekkere flows. Zeker dope track. Leuke wordplay van Brain zoals we van hem gewend zijn “Gooi die air in de friteuse want je dropt gebakken lucht”.

Iller in mij heeft een ietwat aparte beat die ik niet zo voel, en gastraps van Ijsman en Kloptdokter. Wel aardige tekst, maar niet mijn favoriete nummer.
Daarna is het lachen geblazen met SNOL, waarin de snolletjes even op hun plaats gezet worden. Maniak rapt “Breezer sletjes met freestyle letters en namen als (...)dushi queen, whatever”. (zou hij doelen op de leden van zijn eigen site, ML75?) Grappig nummer in ieder geval, de dames die ze beschrijven zijn herkenbaar
Laat me is de solo track van Dicecream waarin hij vertelt dat hij zijn eigen ding doet en je dat maar moet accepteren. Leuke beat.



In Ali aan de foon rapt Ali B. Een stukje door de telefoon, omdat hij (zogenaamd) niet op tijd in de studio kon zijn.
Daarna misschien wel de lekkerste track van het album, Shouf Shouf Habibi. Horend bij de gelijknamige film. Hele leuke beat met arabisch achtige sample, lekkere flows met gastoptredens van Cilvarings en Khalid a.k.a. Casablanca Connect. Lekker pompen die track, met aan het einde nog een stukje van Khalid in het Arabisch.

Raptegoed begint met de “raptegoed opwaardeerlijn”, waarna het raptegoed is opgewaardeerd naar 52 bars, en die worden volgespit door Khalid de Zandneger, Brain en Dice.
In Man!e interlude laat Man!e zich van zijn serieuzere kant zien. Man!ak is als rapper naar mijn mening de minste van de 3 mc’s, maar dat maakt hij ruimschoots goed met zijn producties. Ik zou geen solo plaat van hem kopen, maar hij past verder prima in ADHD.

Wat het is is de solo track van Brain waarin hij zijn hart lucht zoals we van hem gewend zijn. Brain is lyrically on point. Ook hier weer een mooie beat.
Na een korte instrumentale Interlude van Manie komen we bij Tijd met jou. Een nummer over de liefde en de tijd die ze graag met hun geliefden door zouden brengen. Quality time, met quality beats en zang van Christyle.

Hierna de Brainpower Interlude, korte solotrack van Brain. Mooie diepe tekst over Michiel Verbeek, zijn beste vriend die 10 jaar geleden zelfmoord pleegde, die hij nog steeds mist.
Daarna is het tijd om lekker te bangen op de possecut van het album, de Fantasteez remix met gastraps van Khalid, VSOP, Murth en Lange Frans. Ik vind die een zeer dope track, om lekker in je auto te pompen of in de club. Gruwelijke beat en tekst.
De afsluiter van het album is Opzouten. Mooie beat en de laatste representing lyrics.

Alle tracks op het album zijn geproduceerd door Man!ak, en daar “verdient ie een pluim voor”. Knap gedaan om zulke gevarieerde beats op 1 cd te zetten. De plaat bevat 24 tracks waarvan een paar interludes, dus je krijgt wel waar voor je geld.
Ik vind deze plaat persoonlijk heel dope, en als je brainpower als solo mc goed vind zal je zeker niet teleurstesteld worden door ADHD. Misschien zijn de thema’s niet super origineel of vernieuwend, het hele album zit wel goed in elkaar, en de ADHD mannen representen hun shit. Al is het niet “The next level”, het is zeker een geslaagde hiphop plaat.

Tracklist:
01. Intro
02. Wie ben Ik?
03. Beng je Hoofd
04. ADHD Hyperlude
05. Dag uit het Leven
06. Dicecream Interlude
07. De Familie
08. Tien over Twee
09. Bla Die Bla
10. Gaspard Interlude
11. Iller in Mij
12. SNOL
13. Laat Me
14. Ali aan de Foon
15. Shouf Shouf Habibi
16. Raptegoed
17. Man!e Interlude
18. Wat het Is
19. Interlude
20. Tijd met Jou
21. Brainpower Interlude
22. Fantasteez remix
23. ADHD Wilderlude
24. Opzouten.

Totale speelduur: 71:15
Door: Casper | Gepubliceerd: 30 Jun 2004 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved