Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Brainpower Even stil cd review


Na een lange tijd niks meer te hebben vernomen van Brainpower, afgezien de enigszins opgeklopte beef met Extince en de bijbehorende diss-track: Ghostbusters, komt Brain nu met Even stil. En na veelvuldig geparadeer in een “Alles is urban, ik mis die basis hiphop-shit” en een preview in de vorm van de videoclip van Pro (de b-kant van de eerste single Alles) stegen toch mijn verwachtingen voor de nieuwe cd.

En daar lag hij dan, al glimmend op de deurmat. Even stil. Na de NLhiphop klassieker Door merg en brain dan eindelijk de opvolger van het enigszins teleurstellende Verschil moet er zijn. De cd trapt pittig af met Terug, een opzwepende beat compleet met gitaren en rammelende hi-hats. Brain legt uit waarom hij, zoals de titel al zegt, terug is. Ik doe ’t broodnodige jij bent zo overbodig / stomme flowsloper lome overloper / je klinkt zo verkloot he en hiphop heeft me nodig / daarom is Brainpower weer terug. En heeft hiphop Brainpower ook daadwerkelijk gemist in zijn afwezigheid? Het lijkt er wel op. Met Even stil laat Brain zien dat hij lyrisch nog steeds een van Nederlands beste mc’s is. Niet alleen tekstuele hoogstandjes als in Terug of de tweede single Even stil zijn een positief punt van de cd, maar ook qua flow weet Brain zich relaxter op te stellen. Met tracks als Niedoenou en Ja man als absoluut hoogtepunten.

Qua hit gevoeligheid zit het op deze cd ook wel goed. De welbekende zomer lovesong Alles is inmiddels uitgescoord en Even stil staat te rammelen aan het hek. Maar weet Brain ook, behalve de mainstream, de underground tevreden te houden met deze plaat? Voor mijn gevoel kan Brain niet ver genoeg terug keren naar de underground, maar dat is enigszins ook een gevoel van exclusiviteit. Je “helden” niet willen delen. Toch is er voor de liefhebber genoeg te beleven op Even stil. Tekstueel is Brain nagenoeg ongeëvenaard en tracks als bijvoorbeeld Magnetische velden (met een dramatisch slechte guest performance van Underground legend Kool Keith), Pro, Even stil en de bonus track (blijf even hangen na de afsluiter pompt het harder) ademen gewoon hiphop. Natuurlijk zijn er ook de hit potente nummers als Alles en de tenenkrommend gezongen hooks zoals op waar dan ook die enigszins roet in het eten gooien. En is het nou wel reëel om met een fuck Urban shirt te lopen en vervolgens met een Alles remix te komen waar de Urban van afdruipt?

Hoe zit het beatwise met Even stil? Aan de cd hebben onder andere Oh Jay, Man!e, de Beatkidz, Gaspard en Joey Chavez meegewerkt. De kwaliteit varieert van een hoog niveau (met name de Oh Jay producties als Pro en magnetische velden en ook Man!e’s productie Even stil) tot beats die me hooguit irriteren (Lees: pomp het harder van de Beatkidz en niemand kent me geproduceerd door Joey Chavez) op dit gebied doen een aantal beats Brainpower toch te kort en dat is jammer.

Tracklist:
01. Terug
02. Even Stil
03. Magnetische Velden feat Kool Keith
04. Waar Dan Ook
05. NieDoenNou
06. Van Nul Tot Nu
07. Alles
08. Volgende Dimensie feat Ram1
09. Verlies
10. Pro
11. Niemand Kent Me
12. Lieg Niet
13. Geen Zin
14. Ja Man feat Dicecream
15. Pomp 't Harder

Conclusie: Even stil is een album dat tekstueel ontzettend sterk is. Het album heeft funk (Lieg niet, Geen zin) ballen (Pro, de bonustrack), hits (Even stil en Alles) en de nodige remeniscing (magnetische velden en van nul tot nu). Toch haalt het album het niet om als klassieker de nog zo prille Nederlandse hiphop geschiedenis in te gaan. Veel tracks maken het net niet door een slappe hook of de producties die overal niet altijd voor tevredenheid zorgen. Brain levert wel tekstueel weer een hoogstaand product af waar niet op af te dingen valt, dat moet toch genoeg zijn om veel kritiek even stil te doen zijn...
Door: Niels | Gepubliceerd: 07 Jul 2005 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved