Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
De La Soul - The grind date cd review


Drie jaar na hun laatste album (het greatest hits album niet meegeteld) is De La Soul terug met The Grind Date. Alhoewel we tegenwoordig geen instant classics meer van De La verwachten staan ze nog steeds voor kwaliteit die met kop en schouders boven de massa uitsteekt en dit bewijst dit album ook maar weer eens.

De plaat kickt af met The future een lekkere beat met een goede bassline en zend, zoals zelf gezegd, een hiphop bericht via de muziek. Hiphop moet overleven voor onze kinderen, de verwende krengen. De tweede track, Verbal clap, verhaalt over het vernieuwend zijn in de hiphop en de algemene stand van zaken in de hedendaagse hiphop, de beat komt van de hand van Jay Dilla (the artist formaly known as Jay Dee) van Slum village, en combineert een harde klap met een synthy bass.

Much more is what they got in store en dat laten ze horen op de 3e track. Vervolgens zijn we aanbeland bij de eerste single van het album: Shopping bags (she got from you) Posdunous, Trugoy, en Maceo leggen een lekkere, humoristische flow neer op deze dansbare track. De percussie en melodie liggen lekker in het gehoor een goede keuze dus voor de eerste single. Het behandelt de link tussen materialisme en liefde en niet zozeer de materialistische vrouw zoals op het eerste gehoor lijkt, aldus de rapveteranen zelf.

De titeltrack The Grind Date is het vijfde nummer op het schijfje en behandelt het leven zelf I Love life man, life is beautiful, its just the shit in it whats fucked up en legt dan ondanks de vrolijk klinkende beat een wat serieuzer onderwerp neer. Church word ingeluid door filmregisseur Spike Lee, de beat is geproduceerd door the ninth wonder en is een van mijn favorieten van dit album. We gaan weer even wat downtempo met het volgende nummer: It’s like that waarop we Carl Thomas in de hook horen. Wat de song een extraatje soul injectie geeft op de toch al ontzettend soulfulle beat.

He comes bevat een featuring van Ghostface Killah die het eind van de track ript, een andere grote naam laat van zich horen op alweer de negende track: Days of our lives. Hip hop legende Common Sense legt zijn gebruikelijk hoogstaande teksten op weer 1 van mijn favorieten van de schijf.

Nummer tien Come on down is 1 van de meest agressief klinkende tracks op het album met een lekker rollende drum en een opzwepend schreeuwende Flava Flav. Wat rustiger aan gaat het in No. En dan begint het hoofdschudden op Rock CoKane flow met MF Doom. De laatste track Shoomp is er een die ik persoonlijk niet zo digg, De track bevat een featuring van Sean Paul en een herkenbaar sampletje (o.a. gebruikt in Redman – Brick city mashing) maar zelfs deze track kan mijn oordeel over het album niet veranderen.

Tracklist:
01.The future
02. Verbal clap
03. Much more (feat. Yummy)
04. Shopping bags (She got from you)
05. The grind date
06. Church
07. It’s like that (feat. Carl Thomas)
08. He comes (feat. Ghostface Killah)
09.Days of our lives (feat. Common)
10. Come on down (feat. Flava Flav)
11. No (ft. Butta Verses)
12. Rock CoKane flow (feat. MF Doom)
13. Shoomp (feat. Sean Paul)

Conclusie: De La Soul blijft kwaliteit leveren en het is niet overdreven om te zeggen dat deze plaat bij de besten van 2004 hoort. Een zekere must-have voor de hiphop liefhebber.
Door: Niels | Gepubliceerd: 13 Oct 2004 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved