Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
VSOP - Huiswerk cd review


Hij is er dan, nadat we een tijd hebben moeten wachten en na de nodige uitstel ligt het nieuwe VSOP album in de winkels. Demo albums meetellend is dit de 4e plaat die de groep aflevert, maar dit is de eerste waarmee ze het grote landelijke publiek willen veroveren. En om maar even op de zaken vooruit te lopen, het zal ze gaan lukken.

Het eerste dat opvalt aan de cd is het boekje, ontworpen door Terilekst. Het doosje ziet er strak en verzorgd uit. Een echt compleet album en zo klinkt het ook. De meeste beats op het album zijn geproduceerd door huisproducer R-Waves of rapper Mike, maar ook een aantal gastproducers laten van zich horen, evenals een aantal andere rappers. De cd begint met een intro die herinneringen oproept aan de luistertoetsen op de middelbare school. In een “fragment van een nieuwsbericht” wordt kort de geschiedenis van de groep samengevat, gevolgd door een multiplechoice vraag.



De muziek begint bij track nummero 2, “We zijn terug”, waarin CC, Mike en Tim over een lekkere aggresieve beat heen raggen en ons laten weten dat ze terug zijn. De 3e track heet “Voel je je gepest!?” en dit is tevens de eerste single waar ook een clip van uitkomt. Het is een leuk nummer op een lekkere catchy beat waarin wack mc’s flink weggepest worden.

De volgende track “Classic”, is vanaf het moment dat de beat begint meteen een classic. Damn wat een heerlijke beat van onze hollandse trots Presto, wiens beats zich regelmatig kunnen meten met die van DJ Premier. Het nummer gaat over het maken van classics. Een minpuntje vind ik persoonlijk de ietwat schreeuwerige aggresieve raps van Tim. In andere tracks rapt hij hier en daar wat rustiger, iets wat volgens mij beter had gepast op deze rustige beat.
Zowiezo heb ik het gevoel dat niet alle tracks overal even lekker zijn afgemixt. Soms klinken de raps een tikje hard/schel ten opzichte van de beat. Klein minpuntje, maar dat doet verder niet af voor het niveau van deze cd.

“De Band” is een track over het leven als mc, waarin kas meerapt. Van alle mc’s een goeie tekst en eigenlijk best een eye-opener, aangezien ze vertellen dat het leven als rapper niet altijd even leuk is. Quote Tim: “En kom nou niet met zo’n verhaal van ‘het is toch je hobby’, is het leuk om te slapen op een stoel in de lobby?”.
Het staan in de file, de hectiek van een band die zeven koppen telt, en de hoeveel geld dat overblijft als je alle opbrengsten door zeven moet delen komen langs.

In “Need I Say More” laat DJ MP zijn kunsten horen, en komen we even tot rust, om vervolgens flink wakker geschud te worden door “Huiswerk”. Wederom een gruwelijke Presto beat met heerlijke trompetjes die me doen denken aan Deliquent Habits en Cypress Hill. Lekkere aggressieve flows die op deze beat volledig op hun plaats zijn. Dit is echt een track om lekker hard te pompen in de auto of thuis met de ramen open tot je nieuwe buurman komt zeiken over het geluid.

Het goede van deze cd is de balans tussen de nummers. Wilde beats en rustige beats worden afgewisseld en ook te teksten varieren van opschepperij tot diepzinnigheid. “Focus” is een rustig nummer over het focussen op waar je mee bezigt bent en wegdromen. En meteen hierna boksen de boxen weer tot het gaatje als “Veé Es Oow Peé” eruit knalt. Turrie aan de beat en een leuke qoute van Mike uit dit nummer is: “Het balletje rolt al een aantal jaren, en we dragen ons steentje bij, fok totale overname, we doen gewoon lekker mee.” Toch nog een stukje gepaste bescheidenheid in dit braggin’ and boasting offensief.

In “Zorg dat je beweegt” horen we hoe het eraan toegaat als VSOP gaat feesten, en Baas-B zingt in het refrein. Ik vind zijn bijdrage een beetje magertjes, van mij had ie ook wel wat mee mogen rappen, maar evengoed leuk dat ie te horen is. “Gedachten” is weer een mooie diepe tekst op een leuke beat met leuke geluidjes erin.
“De Shit” is een nummer waarin schijt en schijten centraal staat. Dope shit wel te verstaan. Leuke beat met synthy geluidjes, die we verder nauwelijks horen op deze cd.

“Waardeloos” beschrijft de waarde van de meeste mc’s in de scene. Leuke track, maar niet uitstaand ofzo.
“Strafwerk is de posse cut uit Rotterdam/Spijkenisse, waarin Lone Ranger, Minithug en Excelent te horen zijn.

Het volgende meesterwerkje is “Zwart-Wit”, mooie gitaarsample en baslijn in deze rustige beat. Die gaat over het zwart wit contrast tussen verwachting en teleurstelling, over onrecht en dromen die vaak niet uitkomen. Zeker een mooi nummer waarin de VSOP rappers laten horen dat ze echte lyricists zijn. Braggen en battelen is 1 ding, maar echte tracks maken is een vak , en alle mc’s van VSOP beheersen duidelijk dit vak.

“Als je huilt ben je een stakker”, een titel en refrein waarvan je verplicht gaat glimlachen. CC, Tim en Mike laten de huilebalken lekker janken op deze lekkere beat. Gruwelijk nummer.
De gepaste afsluiter van dit album is “Voor altijd” die gaat over het leven en het leven voor de muziek. “Ik leef voor muziek, voor altijd, voor m’n peeps, en dat ben jij en jij” gaat het refrein, en na het volledig beluisteren van dit album ben je gegarandeerd overtuigd.

Conclusie: VSOP heeft zijn huiswerk gedaan, en dat is te horen. Koop deze shit, dit album is een klassieker!


TRACKLIST
1: Het Juiste Antwoord
2: We zijn terug
3: Voel je je gepest!?
4: Classic
5: De Band
6: Need I Say More!?
7: Huiswerk
8: Focus
9: Veé Es Ow Peé
10: Zorg Dat Je Beweegt
11: Gedachten
12: De Shit
13: Waardeloos
14: Strafwerk
15: Zwart ~ Wit
16: Als Je Huilt
17: Voor Altijd

Totale Speelduur: 74:02
Door: Casper | Gepubliceerd: 05 May 2004 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved